Pismo grupe poslanika EP Varheljiju: Zabrinuti smo zbog sve većeg uticaja Kine u Srbiji i štete po životnu sredinu

Dvadeset šest članova Evropskog parlamenta uputilo je pismo Oliveru Varheljiju, evropskom komesaru za susedstvo i pregovore o proširenju, u vezi sa "sve većim kineskim uticajem u Srbiji i predstojećom štetom po životnu sredinu koja je nastala usled nekoliko teških industrijskih projekata kineskih kompanija u Srbiji", navodi se u saopštenju za javnost.

Evropski parlament / Foto: European parliament

Pismo su, kako se navodi, inicirali poslanica Miriam Lekman (EPP / Slovačka) i Reinhard Butikofer, član EP (Zeleni / EFA, Nemačka), oboje kopredsedavajući Interparlamentarnog saveza za Kinu (IPAC).

Poslanici, navodi se, skreću pažnju na „niz kineskih investicija teške industrije u i oko Smeredeva, Bora i Kostolca, kao i fabriku guma Šandong Linglong u Zrenjaninu, i pozivaju poverenika da podseti Vladu Srbije da se pridržava svog nacionalnog zakonodavstva, kao i pravila EU koja se odnose na proces pristupanja“.


Reinhard Butikofer, koji je i predsedavajući Delegacije EP za odnose sa Kinom, rekao je da su „kineske investicije teške industrije dovele do zagađenja vazduha do dramatičnog nivoa, dok je kvalitet pijaće vode ugrožen, što ozbiljno ugrožava bunare i ljude koji žive u blizini“.

„Ali ovo nije problem samo za zajednice na ugroženim mestima. Nijednom stranom investitoru ne sme biti dozvoljeno da ignoriše ili zaobiđe zajedničke evropske standarde koji su dogovoreni upravo zato što zagađenje i šteta po životnu sredinu ne poznaju nacionalne granice“, navodi on.

„Ove investicije i njihov uticaj simbolizuju sve veći uticaj Kine u Srbiji i drugde. Kineskim investicionim projektima nedostaje transparentnost i održivost, a pored štete po životnu sredinu imaju i korozivan efekat na upravljanje. Zbog toga je važno da Evropska unija pozove srpsku vladu da se pozabavi uticajem ovih investicija, kao i da poštuje domaće zakonodavstvo i propise donete u procesu pristupanja EU“, rekla je Miriam Lekman, članica Evropskog parlamenta.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.