Platforma dela opozicije za dijalog o izborima: Posebno ministarstvo, paralelna uredništva javnih servisa i razdvajanje izbora

Formiranje ministarstva za sprovođenje izbora, postavljanje paralelnog uredništva informativnog programa javnih servisa i razdvajanje termina održavanja izbora za različite nivoe vlasti zahtevi su opozicionih stranaka, ključ su platforme dela opozicije za pregovore pod okriljem Evropskog parlamenta o uslovima za slobodne i poštene izbore.

Sastanak vlasti i opozicije na FPN Foto: Srđan Ilić

Ovu platformu sačinili su Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Stranka slobode i pravde i Pokret za preokret i prosledile ih Novoj i Socijaldemokratskoj stranci kao odgovor na poziv za usaglašavanje jedinstvenog delovanja opozicije.

Kao ciljevi predložene platforme u koju je Insajder imao uvid navode se obezbeđivanje slobodnog i tajnog izjašnjavanja građana na izborima, sprečavanje zloupotrebe državnih i javnih resursa u političke svrhe, oslobađanje medija, koje podrazumeva potpuno, istinito i blagovremeno informisanje građana i ravnopravno predstavljanje političkih aktera, kao i uspostavljanje stručne administracije koja kontroliše predizborni i izborni proces.

U platformi je navedeno da se u cilju povratka demokratskih principa i procedura, predlaže donošenje posebnog zakona (lex specialis) kojim će biti definisano i obezbeđeno formiranje ministarstva za sprovođenje izbora, koje bi trebalo da spreči pritiske i ucene na birače, izbornu krađu i obezbedi građanima zakonom definisano pravo na slobodan izbor. Prema predlogu SSP, DS i PSG, ministra bi birala Skupština Srbije iz redova nestranačkih ličnosti, a na osnovu predloga opozicionih stranaka.

Ističe se da je u cilju zaustavljanja mehanizma prisilnog glasanja, neophodno da ministarstvo uvede i postavi Poverenika. Njegov zadatak bi trebalo da bude da spreči protivzakonito delovanje i prinudno glasanje u javnom sektoru, odnosno u svim pravnim licima koji su direktni ili indirektni budžetski korisnici. Poverenik bi primao i obrađivao anonimne prijave svih zaposlenih povodom pretnji i ucena kojima su izloženi i informisao javnost i ministarstvo sa identitetom rukovodioca u javnom sektoru koji ucenjuju zaposlene.

Uz konstataciju da su građani Srbije uskraćeni za istinite i pravovremene informacije, navodi se da je neophodno da upravni odbori javnih servisa, na bazi predloga Nezavisnog udruženja novinara Srbije, imenuju paralelna i profesionalna uredništva informativnih programa javnih servisa, čime će se, kako ističu, izbeći prividno otvaranje medija i merenje medijske slobode kroz sporadična prisustva predstavnika opozicije u programskim segmentima.

“Paralelna uredništva informativnih programa funkcionišu po principu smenjivanja u uredničkom poslu svaki drugi dan – jedan dan informativne segmente programa uređuje postojeće uredništvo, drugi dan nezavisno uredništvo. U danima kada nezavisno uredništvo informiše građane neophodno je da obezbedi adekvatne sadržaje koji će garantovati istinito i pravovremeno informisanje nacionalnih manjina i jednaku zastupljenost svih političkih predstavnika nacionalnih manjina”, navodi se u Platformi.

Takođe zahteva se i formiranje stručnog i nezavisnog tela sastavljenog od stručnjaka za medijsko pravo koje bi trebalo da spreči zloupotrebu medija i poštovanje medijskih zakona.

U platformi se navodi da bi članove tog novog tela birala Narodna skupština na predlog ministarstva za sprovođenje izbora, a u slučajevima “nespornih i smišljenih kršenja medijskih zakona i narušavanja profesionalnih standarda”, novoizabrano telo bi imalo mogućnost da zabrani emitovanje programa u trajanju od 24 sata.

Platforma pretpostavlja i razdvajanje termina održavanja izbora za različite nivoe vlasti, čime bi se, kako se navodi, smanjila mogućnost za zloupotrebe koje kompromituju čitav izborni proces.

Zasad nije poznato da li će opozicija i u kom delu uspeti da formuliše zajedničke stavove, s obzirom na međusobne optužbe za saradnju sa vlastima, kao i najave Narodne stranke Vuka Jeremića da ni pod kojim okolnostima ne žele saradnju sa strankama koje su učestvovale na prethodnim izborima.

Iako tačan termin nastavka međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima još uvek nije poznat, izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je juče da očekuje da će početi svakog dana.

„Bili smo spremni već prošle godine, možemo da počnemo bilo kog dana, već sutra“, rekao je Bilčik za N1.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će sledeće nedelje razgovarati s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom o nastavku, dinamici, temama i učesnicima međustrančkog dijaloga.

“Razgovor i dijalog treba da bude sa svim strankama jer se ovde razgovara o izbornim uslovima”, rekao je Dačić.

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon izjavila je pre nekoliko dana da je interes EU da dijalog srpske vlasti i opozicije bude što pre nastavljen i da su u zakonodavnom telu Unije zabrinuti jer još nije poznato ko će učestvovati u tim razgovorima.

Dijalog između vlasti i opozicije odvijao se prošle godine, uoči parlamentarnih izbora na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a zatim i uz posredovanje Evropskog parlamenta, a dogovoreno je da bude naastavljeni nakon održavanja izbora koje su broje opozicione partije bojkotovale.

 Izvor: Insajder