Počela izgradnja kovid bolnice u Vojnom kompleksu „Zemun ekonomija“

U okviru Vojnog kompleksa "Zemun ekonomija" danas je počela izgradnja nove kovid bolnice, kapaciteta 1.000 mesta poluintenzivne i intenzivne nege. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će izgradnja biti završena do 1. decembra.

Polaganje kamena temeljca za izgradnju kovid bolnice u Vojnom kompleksu „Zemun ekonomija“, Aleksandar Vučić, foto: Budućnost Srbije AV, Instagram

Bolnica od 18.000 kvadratnih metara, imaće 200 mesta za intenzivnu negu i 800 za poluintenzivnu. Posle epidemije moći će da se koristi za druge namene, jer će imati i salu za porođaje i kardiološku angio-salu.

"Mi smo je nazvali kovid bolnica ali će to biti bolnica u kojoj će moći da se obavljaju i mnoge druge stvari važne za zdravlje ljudi. Ne želimo da, ukoliko bude postojala vakcina, u šta verujemo, ovaj objekat nema svoju namenu", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, izgradnja će koštati više od 27 miliona evra po principu ključ u ruke, a na to, kako kaže, treba dodati opremu.

Vučić je ponovio da će Srbija među prvima dobiti vakcinu protiv koronavirusa i rekao da je država dala zdravstvu stotine miliona evra da bi smanjila pritisak na medicinske radnike.

Kamen temeljac za početak gradnje ove kovid bolnice uz predsednika Srbije položili su i ministri zdravlja i odbrane Zlatibor Lončar i Aleksandar Vulin.

Izvor: Beta