Počeo Festival „Mirdita, dobar dan“, grupa desničara ometala otvaranje (VIDEO)

Otvaranje festivala „Mirdita, dobar dan“ i ove godine ometala je grupa desničara koja se okupila ispred Centar za kulturnu dekontaminaciju noseći fotografije srpskih manastira na Kosovu. Članovi pokreta „Zavetnici“ nosili su srpske zastave, skandirali „Kosovo je Srbija“ i „Ne damo Kosovo“ i pevali nacionalističke pesme, a ceo skup obezbeđuje kordon policije. „Mirdita, dobar dan“ je festival koji predstavlja aktuelnu kulturnu i društvenu scenu Kosova, a organizuje ga Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanska inicijativa iz Beograda i NVO Integra iz Prištine.

Otvaranje festivala Mirdita, dobar dan / Foto: Insajder

Festival je zvanično otvoren sa zakašnjenjem od pola sata, a grupa desničara je nastavila da stoji ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju, javlja reporterka Insajdera.

Neposredno pre otvaranja Festivala došlo je do manjeg incidenta kada su se članovi pokreta „Zavetnici“ gurali s pripadnicima policije, ali nije došlo do većeg fizičkog sukoba..

Jake policijske snage i raspoređene su ispred Centra, a Birčaninova i okolne ulice su zatvorene.

Otvaranje festivala Mirdita, dobar dan / Foto: Insajder

„Normalizacija je kada možemo da imamo festival bez policije i bez intervencija“

„Mirdita, dobar dan“ afirmiše kosovsku kulturnu baštinu, a direktorka Građanske inicijative Maja Stojanović poručila je da nisu vlade te koje donose normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, već ono što se dešava na kulturnoj sceni.

Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava je rekao da se festivalom pokazujemo „druga strana političke realnosti“, koja je, kako je rekao, zasnovana na saradnji i zajedničkim rezultatima. istakao je i da se kroz ovaj festival se otvara novi pogled koji je preduslov za pomirenje dva društva.

"Nije normalizacija kada sede premijeri, već je normalizacija kada možemo da imamo festival bez policije i bez intervencija", rekao je Đurić.

Otvaranje festivala Mirdita, dobar dan / Foto: Insajder

Inicijativa mladih za ljudska prava: Autobus s umetnicima detaljno pretresen

Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava, prethodno je izjavio da je autobus kojim su umetnici sa Kosova putovali za Beograd, detaljno pretresen.

On je dodao i da se na Terazijama, kod izlaza iz tunela, pojavio transparent sa porukom protiv Festivala na kojem je pisalo “Sve se vrati, sve se plati, ni Miredita vas neće prati”.

Festival “Mirdita, dobar dan” se održava od 2014, a cilj manifestacije je, kako navode organizatori, da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica, iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Uprkos tome, godinama unazad festival prate incidenti u kojima učestvuju ekstremno desničarske organizacije.

Ove godine, dan uoči Festivala, omladina Demokratske stranke Srbije napravila je protesni skup. Oni su ispred zgrade CZKD postavili pano na kome su bile izložene fotografije spaljenih pravoslavnih manastira na Kosovu. Zabranu ili odlaganje festivala zatražio je Savet žena pokreta Dveri.

Izvor: Insajder