Počeo protest „Svi kao jedan“ ispred Narodne Skupštine

Ispred Skupštine Srbije počeo je protest "Jedan od pet miliona" ovog puta pod sloganom "Svi kao jedan". Sa postavljene bine sa ozvučenjem i video bimom okupljenim građanima obraćaju se govornici nakon čega je planirana šetnja. Kako je Dragan Đilas u izjavi za Insajder rekao ruta današnje šetnje je od Skupštine do Vlade Srbije preko Slavije, Beogradske ulice i nazad do Skupštine.

Svi kao jedan, miting 13. april

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas rekao je uoči početka šetnje za Insajder da će zahteve saopštiti danas sa bine.

"Mi samo želimo fer izborne uslove, slobodu medija... Poziv predsednice Parlamenta Maje Gojković je samo farsa, a ne ozbiljan predlog i namera" , kaže Đilas.

"Dobro došla Srbijo", snimak atmosfere uoči današnjeg protesta

Predsednica Kluba samostalnih poslanika Marinika Tepić rekla je da je ovo jedini način borbe protiv “uzurpacije vlasti i to sve dok vlast ne shvati da je dijalog neophodan".

"Dok se to ne desi, građani će na ovaj način reagovati. Poziv Maje Gojković na razgovor ne znači ništa, jer su poslanici opozicije njeni taoci već dve godine. Tražili smo njenu ostavku, a razgovor je moguć samo ako ona podnese ostavku" , ocenila je Tepić u izjavi za Insajder.

Na video bimu dok je trajalo okupljanje smenjivale su se poruke: Za slobodne izbore, Za slobodne medije, Za slobodnu Srbiju. Situacija je ispred skupštine mirna, demonstranti se okupljaju, a pripadnici policije u uniformama nisu prisutni oko zgrade. 

Na skupu su prisutni Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović i ostali lideri opozicije. Oni se nalaze u ograđenom delu iza bine, a ispred ulaza u Skupštinu.

Kako javljaju reporteri Insajdera, studenti sa Platoa kod Filozofskog krenuli su i pridružili se centralnom skupu “Jedan od pet miliona”, a na protest su iz drugog smera došli i predstavnici Lokalnog fronta i Nedavimo Beograd noseći transparent "Slobodni gradovi".

U zgradi skupštine nalazi se veliki broj pripadnika policije koji su tu da bi, kako je rekao ministar policije, sprečili nasilje. Građani pristižu iz raznih gradova Srbije i svaka grupa nosi zastavu Srbije sa transparentom naziva grada odakle dolaze.

Izvor: Insajder