Početak suđenja za napad na Borka Stefanovića zakazan za 16. jul

Pripremno ročište u postupku za napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, aktiviste ove stranke i policajca u Kruševcu, Viši sud u ovom gradu zakazao je za 16. jul ove godine. Prema zakonu pripremna ročišta su zatvorena za javnost, a Viši sud u Kruševcu odbio je da Insajderu dostavi optužnicu koju je javni tužilac podigao, a taj sud potvrdio još početkom maja ove godine.

Borko Stefanović i predstavnici opozicije Foto: Twiter, Savez za Srbiju

Gotovo četiri meseca nakon što je u Kruševcu, uoči tribine Saveza za Srbiju, napadnut Borko Stefanović zajedno sa aktivistima ove stranke, Više javno tužilaštvu podiglo je optužnicu 27. marta.

Nakon što je postala pravosnažna 6. maja, predsednik sudskog veća zakazao je pripremno ročište, proizilazi iz odgovora Višeg suda u Kruševcu Insajderu. Pripremno ročište biće održano više od dva meseca nakon potvrđivanja optužnice.

Optužnicu koja je javna, i podiže je javni tužilac,  međutim, Viši sud je odbio da dostavi Insajderu pravdajući to time što još nije održano pripremno ročište.

“Imajući u vidu da je zakazano pripremno ročište koje se održava bez prisustva javnosti, te da još uvek nije javno izložena optužba, ovaj sud nalazi da u ovom trenutku ne treba omogućiti tražiocu informacije jer bi se time omelo i otežalo vođenje sudskog postupka”, navodi Viši sud u odgovoru Insajderu.

Činjenica je, međutim, da se prema zakonu optužnica čita na glavnom pretresu, a da su stranke u postupku optužnicu dobile pre pripremnog ročišta.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut je 23. novembra u Kruševcu kada je krenuo na tribinu Saveza za Srbiju. Dan nakon napada na konferenciji za novinare Borko Stefanović je ispričao da je udaren metalnim predmetom u potiljak pred ulazom u Mesnu zajednicu Rasadnik gde je bila zakazana tribina.

On je naveo da su ga napadači šutirali nogom u glavu i dok je ležao u nesvesti, a pošto su mu u pomoć pritrčala i dvojica aktivista Levice Srbije, napadači su se obrušili i na njih.

Sam Stefanović kao i Savez za Srbiju napad su okarakterisali kao pokušaj ubistva, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pre zvaničnog saopštenja policije izjavio da su napadači uhapšeni kao i da su Stefanović i još dva mladića zadobili lakše povredu.

MUP tada nije saopštio imena uhapšenih već samo njihove inicijale, a nekoliko dana nakon hapšenja javnost je saznala da je Osnovni sud u Kruševcu odredio pritvor do 30 dana osumnjičenima.

Imena uhapšenih naknadno je na konferenciji za novinare saopštio Borko Stefanović, a kako on tvrdi za napad su odgovorni Danijel Gmijović, Marko Živković i Marko Šaponjić, za koga je rekao da je bio pripadnik Žandarmerije do 2008. godine.

Kako je preneo KRIK, osumnjičeni su na saslušanju u tužilaštvu negirali da su učestvovali u napadu navodeći da su se na mestu gde se održavala tribina našli slučajno.

Iako je, po predlogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu, sudija za prethodni postupak optuženima odredio pritvor do 30 dana, oni su na slobodu izašli ranije.

Naime, 26. decembra oni su pušteni iz pritvora, a kako je Sud tada obrazložio za Insajder, to što su do sada u postupku ispitani svi predloženi svedoci i izvedeni brojni dokazi, ali i to što je od napada prošlo mesec dana, pa je isključen i osnov o uznemirenju javnosti.

Tri meseca kasnije podignuta je optužnica, a kako Više javno tužilaštvo navelo u odgovoru Insajderu trojici optužnih stavlja se na teret krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu dok se jedno lice tereti i za napad na službeno lice u vršenju službene delatnosti.

Izvor: Insajder