Počinje dijalog vlasti i dela opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta

U Skupštini Srbije danas počinju pregovori predstavnika vlasti i dela opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, odnosno bivših poslanika EP Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna. Planom Dejvida Mekalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine. Osim članova vladajućih partija, na tom skupu učestvovaće i predstavnici Socijaldemokratske stranke, Stranke moderne Srbije, Pokreta slobodnih građana, Nove stranke... Iako su SDS i DS ujedinjene, demokrate su saopštile da neće doći na ove pregovore, kao ni ostale članice Saveza za Srbiju.

Sastanak vlasti i opozicije na FPN Foto: Srđan Ilić

Pregovori vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta biće održani danas i sutra i biće podeljeni u pet sesija po oblastima.

Predložene teme su razgovora su izborni uslovi i nadzorna tela, mediji i uloga REM i RTS, obuka glasača i transprentonosti glasačkih spiskova kao i finasiranje kampanja.

Predstavnicima Inicijative Ne da(vi)mo Beograd onemogućen ulazak na sastanak

Predstavnici Inicijative ne da(vi)mo Beograd danas su želeli da uđu na sastanaka vlasti i opozicije kojem u Skupštini Srbije posreduju evropski parlamentrci, ali im obezbeđenje nije dozvolilo.

Radomir Lazović iz te Inicijative je rekao da Inicijativa nije pozvana na sastanak, ali da su želeli da pokažu evropskim parlamentarcima "tepih laži" napravljen od naslovnih strana režimskim medija u kojima se "blate" i kleveću svi oni koji se suprotstavljaju aktuelnoj vlasti.

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvid Mekalister pozvao je sve političke grupe da usvoje ”praktičan i otvoren” pristup kada je reč o međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji.

”Smatramo da će međupartijski dijalog biti najkorisniji ukoliko sve političke grupe usvoje pristup praktičan i otvoren za izgradnju snažnog konsenzusa kada su u pitanju prioriteti neophodni za poboljšanje izborne sredine”, poručio je Mekalister u pozivnom pismu.

Dijalogu će pored predstavnika stranaka i EP prisustvovati i eksperti iz oblasti izbornih procedura koji će dati svoje viđenje svake od tematskih oblasti.

Kada je reč o opozicionim strankama, čije se učešće dovodilo u pitanju, prisustvo su do sada potvrdili SDS Borisa Tadića, SMS, PSG i NOVA. Na dijalogu će učestvovati i Liberalno demokratska partija, kao i Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića.

Ujedinjena DS razjedinjena o pregovorima sa vlašću posredstvom EP

Marko Đurišić, potpredsednik SDS, navodi za Insajder da će doći na pregovore, koji su zakazani za danas, kao i da će tom skupu prisustvovati i predsednik SDS Boris Tadić.

Na pregovore međutim neće doći predstavnici DS, iako su te dve stranke ujedinjene i iako su izdale zajedničko saopštenje povodom tog događaja.

U saopštenju Ujedinjene Demokratske stranke od pre tri dana navodi se da je na Predsedništvu te organizacije dogovoreno da je neophodno da se prethodno obave neposredni razgovori predstavnika opozicije sa predstavnicima EU o slobodnim i poštenim izborima.

“Ti razgovori svakako ne bi uticali na našu odluku da ne učestvujemo na predstojećim izborima u redovnom roku, s obzirom na to da je već isteklo vreme za ispunjavanje našeg zahteva od minimum devet meseci od uspostavljanja uslova za slobodne i poštene izbore do raspisivanja izbora. Dijalog koji bi se vodio u kontekstu održavanja izbora u redovnom roku bi zapravo bilo samo pregovaranje sa vlašću o izlasku na neslobodne i nepoštene izbore, a u takvoj farsi svakako nećemo učestvovati”, navedeno je u saopštenju.

PSG, NOVA i SMS potvrdile učešće

Dolazak na današnji sastanak potvrdio je i Pokret slobodnih građana, koji je ranije i inicirao dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje EU. U saopštenju PSG navedeno je da će taj pokret predstavljati članovi Predsedništva Petar Miletić i Pavle Grbović sa međunarodnim sekretarom Natanom Albaharijem.

Grbović je Tanjugu rekao da PSG ostaje dosledan poštovanju Sporazuma s narodom, ali i sopstvenoj inicijativi da se EU aktivno uključi u proces rešavanja krize. On je naveo da će podržati preporuke koje su stručne organizacije već predstavila tokom dijaloga na FPN, ali će i insistirati ne na njihovom formalnom usvajanju, već momentalnoj primeni.

“Građani moraju da vide napredak što pre, da vide opoziciju na RTS-u, da vide da su institucije poput REM-a počele da radi svoj posao… U protivnom će odluka o bojkotu izbora u Lučanima i Medveđi da se produži i na predstojeće parlamentarne izbore”, naveo je Grbović.

Dolazak na današnji sastanak potvrio je u izjavi za Insajder i Zoran Živković, predsednik Nove stranke. On navodi da su danas predviđene dve tačke dnevnog reda – uvodna izlaganja o opštim uslovima za izbore i birački spisak, a sutra mediji i finansiranje izborne kampanje.

U predizbornom dijalogu u Skupštini učestvovaće i Stranka moderne Srbije, koja je saopštila da podržava svaku misiju dobre volje koja za cilj ima poboljšanje demokratije u Srbiji.

“Žalosno je što ova svojevrsna opstrukcija dijaloga dolazi sa one strane političkog spektra koji sebe smatra privrženijim demokratiji od aktuelne vlasti. Time se vlastima omogućava da sebe međunarodnim posrednicima predstavi u boljem svetlu potpuno nezasluženo”, saopštila je SMS.

Obradović: Kasno je za pregovore; Tepić: Ne želimo razgovor sa predstavnicima režima

Skupština je, osim šefovima poslaničkih grupa, poziv uputila i predsedniku Pokreta Dveri Bošku Obradoviću, koji je rekao da je “kasno za pregovore”.

Povodom dolaska predstavnika EP da posreduju u dijalogu vlasti i opozicije, Obradović je rekao da su dobrodošli i da uvek mogu s njima da se sastanu i razgovaraju o fer i poštenim izborima, ali ne o izborima koji treba da se održe na proleće, nego izborima pre kojih bi bio potpisan sveobuhvatan sporazum i prihvaćeni zahtevi građana s protesta devet meseci pre održavanja izbora.

“To što dolaze evropski posrednici, dokaz je velike političke krize u Srbiji i da je potreban neko sa strane da rešava probleme, jer nema normalne debate ni dijaloga između vlasti i opozicije”, naveo je Obradović.

Poziv je, takođe, upućen i funkcionerki Stranke slobode i pravde i poslanici Mariniki Tepić.

“Vreme je isteklo, zakasnelo se za prolećne izbore. Nijedan od naših zahteva i protesta ‘1 od 5 miliona’ nije primenjen ni jedan dan, evo ni danas čak, a kamoli devet meseci koliko je minimum. Naravno, sa predstavnicima EU uvek želimo neposredan dijalog, ali ne i sa predstavnicima režima koji su najpre upravo tu Skupštinu posramili i unizili, a potom i celo društvo i sistem, vladajući mržnjom, strahom i represijom”, izjavila je Tepić.

Brnabić: Opozicija je pokazala da je neodgovorna

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je juče da je odluka opozicije da ne učestvuje u razgovorima vlasti i opozicije u Skupštini, kojima će posredovati Evropski parlament (EP), pokazatelj njihove neodogovornosti.

“Svaki dogovor je moguć kada razgovarate sa ljudima koji su odgovorni, a mi ćemo razgovarati sa svakim ko želi da preuzme odgovornost. Ako to oni ne žele, to je njihov problem”, rekla je Brnabić.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici naveo je da je ponuda EP da posreduje u pregovorima o izbornim uslovima naišla na dobre reakcije, ali da on ne može da sudi o tome ko će doći, a ko ne.

“Rano je reći da očekujem bilo šta. Treba pustiti da se dijalog odvija”, rekao je Fabrici.

Na sastancima vlasti i opozicije posrednici će biti bivši evroposlanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn. Oni su krajem avgusta su u Beogradu odvojeno razgovarali sa predstavnicima vlasti i opozicije.

Kukan i Flekenštajn bili deo „trojke“ Evropskog parlamenta koja je posredovala u rešavanju političke krize u Makedoniji 2015-2016. godine.

Dijalog između vlasti i opozicije o izbornim uslovima prvobitno se održavao na Fakultetu političkih nauka, pod pokroviteljstvom Fonda za otvoreno društvo. Pregovori su završeni polovinom septembra, predlogom seta mera za poboljšanje izbornih uslova, uz prisustvo manje stranaka nego što ih je bilo u prvom ciklusu.

Izvor: Insajder