Počinje suđenje Šariću za lažna dokumenta, preti zastarevanje

Suđenje Darku Šariću za falsifikovanje dokumenata počinje u februaru, saznaje Insajder.net. Optužni predlog Tužilaštvo je podiglo 18. januara, samo 10 dana pošto je dokumenatcija stigla iz Zagreba, a procedura je trajala više od godinu i po dana. Ovaj slučaj je zanimljiv utoliko što su lažna dokumenta jedan od preduslova da se pripadnici kriminalnog miljea uspešno kreću i preko granica. Problem je što je ovaj slučaj na ivici zastarevanja.

Darko Šarić

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Darka Šarića još 2011. zbog fasifikovanja rodnog lista, pasoša i lične karte. Istovremeno je Šariću u Zagrebu određen i pritvor u odsustvu.

Darko Šarić, jedan od najvećih narkobosova regiona, predao se srpskim vlastima 2014.

U septembru 2015. zagrebačko opštinsko tužilaštvo predmet falsifikovanja dokumenata zahvaljujući kojima je Šarić mogao nesmatano da se kreće ustupa Trećem tužilaštvu u Beogradu. Naime, Šarić na teritoriji tog tužilaštva ima prijavljeno prebivalište.

Samo sedam dana kasnije Tužilaštvo traži od kolega u Zagrebu da im elektronskim putem dostave sumnjiva dokumenta i potvrde verodostojnost pečata kojim su overene fotokopije dostavljene u predmetu.

U Trećem tužilaštvu za Insajder.net tvrde da se na ovaj odgovor čekalo gotovo godinu i po dana. Poslato je pet urgencija, a poslednja u maju, nakon čega je tužilaštvo u Zagrebu u julu 2016. dostavilo deo dokumentacije. Drugi deo stigao je 10. januara ove godine.

Odugovlačenje s prebacivanjem predmeta dovelo je do toga da bi prvi slučaj falsifikovanja rodnog lista mogao da zastari već u maju ove godine.

Darko Šarić je prema optužnici koristio dokumenta na ime Tomislav Savatović, koje je uspeo da dobije dve godine pre pokretanja akcije Balkanski ratnik. On je optužen da je maju 2007. u Tuzli u Konzulatu Hrvatske tražio pasoš, i to prilažući rodni list i uverenje o državljastvu na ime Tomislav Savatović. Po dobijanju pasoša, u Zagrebu je priložio falsifikovan izvod iz zemljišnih knjiga kao potvrdu prebivališta i dobio ličnu kartu, opet na ime Tomislav Savatović.

S obzorom na to da se prvi korak, odnosno falsifikovanje izvoda iz matične knjige rođenih, desio u maju 2007, srpski sud ima svega tri meseca da eventualno donese presudu i tako spreči zastarevanje. Poslednji korak, odnosno vađenje lične karte uz pomoć lažnih dokumenata, Šarić je prema optužnici učinio u oktobru 2007, što znači da ceo slučaj zastareva u oktobru.

Falsifikovana hrvatska dokumenta imao je i Sretko Kalinić, član Zemunskog klana, i to na ime Drago Cerar. On je zbog toga u zagrebačkom opštinskom sudu 2010. osuđen na godinu i po dana zatvora, posle čega je izručen Srbiji. 

U martu 2013. za falsifikovanje isprava osuđen je Luka Bojović, i to na osam meseci zatvora. I Bojović je imao hrvatska dokumenta. Bojović u Španiji izdržava kaznu od 18 godina zatvora zbog zločinačkog udruživanja, posedovanja oružja i falsifikovanja isprava.