Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Gerontološkog centra u Nišu

Više javno tužilaštvo u Nišu predalo je Višem sudu optužnicu protiv direktora Gerontološkog centra Milana Stevanovića, nakon što je veliki broj korisnika tog centra oboleo i preminuo od koronavirusa. 

Gerontološki centar u NIšu Foto Insajder

„Optužnica ga tereti za nepreduzimanje mera za sprečavanje širenje zaraze kovid19 u Gerontološkom centru, usled čega je preminula 51 osoba. Optužnica još nije pravosnažna. Od juče se nalazi u Višem sudu na potvrđivanju“, rekao je portparol tužilaštva Borislav Radonjić za agenciju Beta.

Direktor Gerontološkog centra Milan Stevanović (47) uhapšen je 13. aprila ove godine, nakon što je ovoj ustanovi zaraženo 135 korisnika i četiri zaposlena. Od posledica oboljevanja preminulo je najmanje 50 korisnika.

Prema Radonjićevim rečima, optužnica je podignuta protiv Stevanovića zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio teško krivično delo protiv zdravlja ljudi u vezi s krivičnim delom prenošenje zarazne bolesti.

„Za krivično delo za koje se tereti zaprećena je kazna od najmanje dve do 12 godina zatvora“, izjavio je Radonjić.

Tužilaštvo je takođe predložilo produženje pritvora za okrivljenog imajući u vidu visinu zaprećene kazne, težinu i posledicu za krivično delo - da je preminula 51 osoba, a da je 135 korisnika i četvoro zaposlenih zaraženo, što je dovelo i do uznemirenja javnosti.

Zbog ovog slučaja kontrolu Gerontološkog centra u Nišu ali i Ministarstva za rad pokrenuo je i Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Ovo nije jedino hapšenje zbog sumnje u nepravilnosti rada centara za smeštaj starih lica. Sredinom maja, uhapšena je i direktorka Doma za stara lica „Radost“ u Negotinu, takođe zbog sumnje da nije preduzela propisane i potrebne mere za sprečavanje širenja koronavirusa u toj ustanovi.

Izvor: Beta, Insajder