Podignuta optužnica zbog trgovine dva kilograma heroina, na optužnici i brat nekadašnjeg vođe klana Amerika

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv četvorice pripadnika grupe zbog sumnje da su trgovali drogom. Mediji prenose da se radi o članovima kriminalne grupe Amerika, a da je jedan od optuženih brat Vojislava Raičevića nekadašnjeg vođe ovog klana. Svoj četvorici optuženih produžen je pritvor, a osumnjičeni su za nelegalno stavljanje u promet oko dva kilograma heroina.

Više javno tužilaštvo

Kako prenose mediji, Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Veselina Raičevića zvanog Meda (57), za koga navode da je brat Vojislava Raičevića poznatog kao Voja Amerikanac koji je ranije ubijen. Na optužnici su i I. A. (60), A. S. (41) i makedonski državljanin A. J. (52).

Njima se optužnicom stavlja na teret krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga koje je izvršeno u grupi, precizirala je portparolka tužilaštva Irena Bjeloš.

Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora od pet do 15 godina. Optužnica je podneta Višem sudu u Beogradu i čega se odluka o potvrđivanju.

Inače, Raičević i ostali uhapšeni su sredinom aprila u Beogradu i od tada se nalaze u pritvoru. Sumnjiče se za trgovinu drogom, a prilikom hapšenja, kako je tada saopšteno, zaplenjeno je oko dva kilograma heroina.

Iako su prvo uhapšeni u akciji Tužilaštva za organizovani kriminal, srpske policije i BIA-e, ovaj slučaj nakon hapšenja, kako je objavio KRIK, prebačen je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, što znači da se uhapšenima neće suditi kao članovima organizovane kriminalne grupe.

Klan Amerika - najdugovečnija balkanska kriminalna grupa

Prema navodima Bele knjige MUP-a, Klan Amerika je nastao još sredinom 90-tih godina, a po svemu sudeći, i dalje je aktivan. Po strukturi, a pogotovo po tome koliko dugo traje, ovaj klan najviše podseća na itlijansku mafiju. Klan opstaje, a šefovi se menjuju.

Kako piše KRIK, kriminalni klan „Amerika“ nazvan je tako jer su šefovi ove grupe američki državljani srpskog porekla.

Kao prvi vođa ovog klana pominje se Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac, koji je ubijen 1997. godine. Na čelu klana navodno zamenjuje ga Mileta Miljanić koji, kako piše KRIK, živi u Njujorku, a pre nekoliko godina viđen je na na snimku načinjenom tokom obilaska ministra spoljnih poslova Ivice Dačića izgorele srpske crkve u Njujorku. Dok Dačić daje izjavu, Miljanić stoji iza njega. Dačić je za KRIK tada rekao da je događaj organizovala crkva i da Miljanića ne poznaje.

Nakon Miljanića, klan prema pojedinima navodima preuzima Zoran Jakšić, a danas optuženi Veselin Raičević zvani Meda pominje se kao istaknuti član.

Jakšić je uhapšen na granici Perua i Ekvadora 2016. godine. Uhapšen je zbog šverca kokaina, a osuđen je na 25 godina zatvora u aprilu 2019. Prema navodima tužilaštva, Jaksić je nabavljao velike količine kokain hidrohlorida i bio je glavni finansijer međunarodne narko mreze pod nazivom "Golondrinas" (Gutači). 

Istrage protiv njega vođene su i u Grčkoj, Argentini, Italiji.

Zoran Jakšić pominje se i kao čovek koga je ekipa ubijenog Aleksandra Stankovića pretukla na ulazu u jedan beogradski klub, i to samo nekoliko meseci pre samog ubistva Aleksandra Stankovića. Snimak prebijanja objavljen je u jednom tabloidu.

Jakšića i još dvojicu, kako su preneli mediji, tukao je izvesni Darko Ristić zvani Meda jedan od dvojice napadača na direktora FK Partizan Miloša Vazuru i dvojicu ljudi iz njegove pratnje.

Izvor: Insajder