Podizanje tenzija pred 4. avgust: U Beogradu i Prištini vanredne sednice saveta za bezbednost

Kao po pravilu pred svaki rok koji je postavljen u vezi s Kosovom u javnosti se podižu tenzije. Pred 4. avgust koji se u Beogradu tumači kao rok za usvajanje statuta ZSO, a u Prištini rok do kog bi tim trebalo završi nacrt statuta ZSO - tenzije su ponovo podignute. Predsednik Srbije je zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za subotu ujutro i obratio se otvorenim pismom građanima Kosova. Premijer Kosova već je održao sednicu sa svojim savetom za nacionalnu bezbednost. Zvanično razloga za ovo nema. Ipak, Blic kao jedan od razloga za sednicu u Beogradu navodi i da „postoje operativna saznanja da će Albanci uz pomoć NATO pokušati da zauzmu Gazivode“, dok je Kosovo u stanju pripravnosti, a prištinski mediji pozivajući se na takođe nezvanična saznanja govore o postojanju najave o proglašenju autonomije na Severu Kosova.

Kosovo - Srbija

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je, nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, na konferenciji za novinare naveo da je Kosovo u stanju pripravnosti u slučaju da bude pokušaja ugrožavanja reda i mira u zemlji, prenosi Slobodna Evropa. Haradinaj je konstatovao da se na severu kreću sumnjiva lica koja “mogu biti” iz Republike Srpske ili drugih krajeva.

Haradinaj: Bezbednosne snage u pripravnosti

Od bezbednosnih mehanizama, Haradinaj je zatražio da povećaju pripravnost u celoj zemlji u slučaju ugrožavanja reda i mira narednih dana.

Šta se očekuje 4. avgusta: Priština i Beograd različito tumače rokove za formiranje ZSO

„Situacija u zemlji je mirna i stabilna, ali smo zatražili povećanje pripravnosti ako ona bude bila ugrožena", naveo je Haradinaj.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je retorika Kosova o granicama reakcija na retoriku Beograda o pravima Srbije na severu.

"Zbog ovakve retorike niko ne treba da se oseća da je pod rizikom. To je politička retorika", rekao je on.

On je naveo da, što se severa Kosova tiče „uvek pozdravlja dolazak svakog građanina sveta, ali da će se svako ko uđe na teritoriju kosova radi narušavanja javnog reda i mira suočiti da odgovorom u skladu sa zakonom“.

Zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije

Predsednik Srbije zakazao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za subotu u osam satu ujutro. Kako je RTS-u potvrđeno „na sednici će se razgovarati o tome kako da se zaštite srpski interesi i narod na Kosmetu, a razmatraće se i aktuelna bezbednosna situacija“.

Mogerini: Na statutu ZSO se i dalje radi, odrednice i rokovi jasni

Služba visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini saopštila je danas da se, "kako razumemo, i dalje radi" na izradi Statuta Zajednice srpskih opština(ZSO) i predočila da su se Beograd i Priština "dogovorili o jasnim odrednicama i rokovima".

"Čim Upravljački tim (za izradu Statuta ZSO) zvanično izvesti EU o tome dokle je stigao u svom radu, to će biti uključeno u sledeći susret u Briselu na visokoj ravni predstavnika Beograda i Prištine", navodi se u saopštenju koje je izdala Maja Kocijančič, portparolka Federike Mogerini.

Ona je dodala da se su se obe strane dogovorile "o jasnim odrednicama i rokovima, uključujući izradu nacrta statuta Asocijacije/Zajednice u roku od četiri meseca od početka rada Upravljačkog tima".

U saopštenju se podvlači da su "Briselski sporazum iz 2013. i sporazumi iz avgusta 2015. temelj za rad Upravljačkog tima", a da EU radi s obe strane da bi zajamčila primenu svih sporazuma postignutih u dijalogu.

"U trenutku dok su obe strane u potpunosti zajedno s visokom predstavnicom EU posvećene utvrđivanju zakonski obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji, EU očekuje - kako su se dvojica predsednika dogovorila na sastanku dijaloga na visokoj ravni 18. jula u Briselu - da neće biti zategnutosti na terenu koja bi mogla da ugrozi zajednički cilj normalizacije odnosa", navela je Kocijančič. 

Otvoreno pismo predsednika Srbije građanima Kosova: „Nećemo dozvoliti organizovano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama“

„Sutra izveštaj o nacrtu statuta Zajednice srpskih opština“

Prema rečima kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, moći će sutra da podnese izveštaj o nacrtu statuta. On navodi da se čekalo na ispunjenje te obaveze iz Brisela jer su „prištinske vlati želele da budu sigurne da je Statut u skladu sa zakonima Kosova“

Upravljački tim za uspostavljanje ZSO saopštio je 1. avgusta da će Nacrt statuta ZSO biti završen do 4. avgusta, što je rok koji je postavila Evropska unija.

"Upravljački tim je spreman da u svakom trenutku nakon 4. avgusta, na zahtev Brisela, tekst predstavi odborima za implementaciju i učesnicima dijaloga na visokom nivou, kako je predviđeno ranijim dogovorima Beograda i Prištine", navedeno je u saopštenju

Srpska lista: Ne verujemo da će Priština napraviti korak ka formiranju ZSO

Predstavnik Srpske liste Igor Simić rekao je danas za RTS da će Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština predstaviti nacrt statuta ZSO pregovaračkim timovima Beograda i Prištine u Briselu.

Srpska lista, navodi Simić, ne veruje da će Priština formirati ZSO, niti da će napraviti bilo kakav korak na formiranju.

"Pre četiri meseca mi nismo hteli da damo argument Prištini da kažu Srbi ne poštuju rokove... Ne mislimo da će Priština napraviti bilo kakav korak na formiranju ZSO", rekao je Simić.

Kosovska policija: Navodi o umešanosti policije neosnovani

Kosovska policija reagovala je, ranije danas, na „informacije i izjave“ da je „uključena u različite scenarije“ koje su, kako su naveli – objavili pojedini portali. Iz policije nije precizirano na koje konkretno informacije reaguju, ali navode da su one „neosnovane“ i „štetne“, te pozivaju građane da ne budu „žrtve dezinformacija i spekulacija“, prenosi Kossev.

„Kosovska policija, kao jedna od glavnih institucija za sprovođenje zakona, reaguje na neke izjave i objave nekoliko medija/portala o navodnoj uključenosti Kosovske policije u različite scenarije, i radi fer i tačnih informacija, informišemo građane zemlje i medije da su bilo čije takve izjave i objave neosnovane i štetne za zemlju, jer utiču na povećanje tenzija i stvaraju neizvesnost među građanima Republike Kosovo,“ stoji u saopštenju KP-a.

Portal Veriu.info objavio je sinoć vest da će policija Kosova izvesti „rizičnu akciju“ na Severu u subotu i da bi zato mogli da budu „organizovani neredi“. Poslanik u kosovskoj Skupštini iz redova Samoopredeljenja Dželal Švecla, naveo je da se boji „eskalacije situacije na Severu“, podsećajući na to da je Kosovska policija prekinula odmor svojim uniformisanim pripadnicima.

Foto: KFOR / KFOR

KFOR izvodi planirane vežbe

KFOR izvodi „planirane vežbe“ širom Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – ovom porukom se NATO vojna misija na Kosovu i Metohiji obratila javnosti uz fotografije i video snimak svojih jedinica kako krstare putevima. Vidljivi su – američki hameri, jedinice italijanskih Karabinjera, pripadnici ukrajinske vojske. Američke jedinice viđene su tako posle dužeg vremena i na Jarinju.

„Ne očekujemo probleme ni kratkoročno, ni dugoročno“, naveo je Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga u Napulju, koji je ove nedelje boravio na Severu Kosova zajedno sa komandantom KFOR-a, Salvatoreom Kuočijem, prenosi Kossev.

Đurić: Srbi na Kosovu neće preduzeti nikakve akcije koje bi poslužile kao izgovor

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je večeras da Srbi na Kosovu i Metohiji neće preduzeti ništa što bi pružilo izgovor Albancima ili delu medjunarodne zajednice da protiv srpskog naroda preduzmu bilo kakvu akciju.

"Niko od Srba na Kosovu i Metohiji neće preduzeti bilo šta vezano za Zajednicu srpskih opština ili za bilo šta drugo, a što bi pružilo izgovor Albancima ili zlonamernim delovima medjunarodne zajednice da protiv srpskog naroda preduzmu bilo kakvu akciju. Ništa u tom smislu bilo ko od Srba neće preduzeti. Reagovaće odgovorno, ozbiljno i smireno", rekao je Djurić za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da je zabrinjavajuća kampanja pritisaka i dezinformacija u kojima, kako je naveo, učestvuju "pojedini manjinski predstavnici", odnosno "neki Srbi po imenu i prezimenu", a koji za račun Prištine i za račun pojednih stranih država govore o "tobožnjim scenarijima dogovorenih sukoba i podela".

"To su priče koje treba da stvore alibi pojedinim krugovima u Prištini za to da bi preduzimali mere protiv Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

Upitan kako tumači kretanje vozila Kfora ka severu Kosova, Djurić je kazao da Kfor ima svoju jasno definisanu ulogu i misiju, te da očekuje da se ponaša neutralno i da smiruje tenzije.

"Kao što Srbi znaju da ih država Srbija štiti, tako i Kfor ima svoje obaveze koje mi očekujemo da u potpunosti ispuni. Mi očekujemo da se Kfor ponaša neutralno i da smiruje tenzije. Naša vojska je u kontaktu s njim", rekao je Đurić.

Povodom najave zauzimanja jezera "Gazivode", on je rekao da ima mnogo onih koji pokušavaju da unesu nemir i šire glasne o različitim akcijama, ali da građani ne treba da brinu, jer država radi svoj posao.

"Oni koji šire različite dezinformacije, to ne rade u interesu naše zemlje, već u interesu predstavnika Prištine. O tome će biti više reči na sednici Saveta za bezbednost (sutra) u Beogradu", rekao je Djurić.

Govoreći o sudbini dijaloga Beograda i Prištine s obzirom na to da sutra ističe rok za izradu statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), Đurić je rekao da Priština nije uradila svoj posao.

"Da je Priština uradila svoj posao, niko ne bi mogao da manipuliše. Ovo je loše urađen domaći zadatak."


Izvor: Insajder, Kossev, RTS