Podneta krivična prijava protiv pet osoba zbog pogibije radnika na gradilištu u centru Beograda

Ministarstvo za rad podnelo je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv pet osoba koje se sumnjiče da su odgovorne za nesreću na gradilištu u Sarajevskoj ulici u kojoj je stradao radnik , rečeno je Insajderu u ovom tužilaštvu. Oni se terete za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Gradilište između Sarajevske i Ulice kneza Miloša u Beogradu

Krivičnu prijavu protiv pet osoba, podneo je Inspektorat za rad koji funkcioniše u okviru Ministarstva. U Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu kažu za Insajder da će u narednom periodu biti obavljeno veštačenje, a zatim i saslušanja osumnjičenih.

Podsetimo, radnik T.N. je 29. avgusta preminuo od povreda zadobijenih nakon obrušavanja zida na gradilištu između Sarajevske i Ulice kneza Miloša u Beogradu. Reč je o gradilištu na mestu nekadašnje američke ambasade, investitora iz Izraela.

Nakon inspekcijskog nadzora Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja utvrđeno je i da je radnik radio „na crno“.

Kompanija KMR Development, koja je investitor na gradilištu, saopštila je nakon inspekcijskog nadzora da će sarađivati sa nadležnim organima kako bi se sprovela istraga i utvrdile tačne činjenice.

Povodom izveštaja Inspekcije za rad koja je utvrdila da je poginuli radnik bio zaposlen „na crno“,  kompanija KMR Development je saopštila da kao investitor posluju u skladu sa svim zakonima i propisima, a da anagažuju podizvođače na projektu koji zapošljavaju i angažuju radnike.

Inače, izvođač radova „ENERGO GROUP“ doo angažovao je firmu ''ANKER BAU'' Boljevci kao podizvođača radova.

Nakon nesreće, Osnovno javno tužilaštvo dalo je nalog policiji i građevinskoj inspekciji da prikupe informacije o toj nesreći i utvrde eventualne propuste.

Kupovinom parcele izraelski investitor prvi put ušao na srpsko tržište

Podsetimo, na mestu bivše američke ambasade u centru Beograda, investitori iz Izraela grade luksuzni stambeni kompleks.

Parcelu sa zgradom na mestu stare američke ambasade su u septembru 2016. kupile izraelske firme "Yoši Avrahami" i "Almogim holdings".

Kupovinom ove zgrade od 14.000 metara kvadratnih, kompanije, koje se inače bave stanogradnjom i upravljanjem nekretninama, prvi put su ušle na srpsko tržište.

Predstavnici ovih firmi kao razlog za neobjavljivanje za koju cenu su kupili kompleks bivše američke ambasade objašnjavaju to što su firme kotirane na izraelskoj berzi, pa zbog poštovanja tamošnjih procedura sa tim podatkom ne mogu da izađu u javnost.

Na ovom prostoru planirana je gradnja stambenog kvarta sa spa centrom, podzemnim parkingom…

Ovi investitori, kako je prošle godine otkrio Insajder, kupili su i prostor nekadašnjeg "Depoa" u Bulevaru kralja Aleksandra 142, koji je izgoreo pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Još nije saopšteno šta je u planu da se gradi na ovom prostoru.