Pogačar: Premijerka Ana Brnabić spremna za razgovor sa frilenserima

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je danas da se premijerka Ana Brnabić srela kratko sa njima ispred Skupštine Srbije gde je u toku protest tog udruženja zbog predloženog načina oporezivanja i rekla da je spremna za razgovor. Frilenseri će u planiranoj protesnoj šetnji otići do zgrade Vlade Srbije gde će uručiti zahteve.

Miran Pogačar Foto: Srđan Ilić

Frilenseri koji protestuju ispred Skupštine nose transpsrente sa porukama "Nedamo našu budućnost", "Stop uništenju frilensera", "Za budućnost sve naše dece", "Ne tražimo ništa, osim da nas ostavite na miru" i dele letke sa natpisom "Stop pljački radnika na internetu".

Planirano je da frilenseri u protesnoj šetnji odu do zgrade Vlade Srbije gde će uručiti zahteve, zbog čega je blokiran saobraćaj ispred zgrade Skupštine Srbije.

Ranije danas Pogačar je rekao da je premijerka na kratko razgovarala sa okupljenima nakon što je izašla iz zgrade Skupštine i pitala ih kako su i rekla da je spremna za razgovor.

"To pokazuje da Vlada Srbije zna da je njihov predlog problematičan", rekao je Pogačar.

Dodao je da su frilenseri spremni za nove proteste ako se predlog o oporezivanju njihovih prihoda ne povuče.

Udruženje radnika na internetu protestuje ispred Skuopštine Srbije od sinoć i najavili su da će tu ostati do 10. aprila.

Protest Udruženja radnika na internetu ispred Skupštine Srbije Foto: Srđan Ilić

Poreska Uprava je krajem prošle godine, posle kontrole, dostavila frilenserima rešenja o naplati poreza za prethodnih pet godina iako nije postojao precizan zakon za tu kategoriju radnika.

To udruženje je tokom januara ove godine protestovalo više puta, a prekinuli su proteste kada su  započeli pregovore sa Vladom Srbije, koji su neuspešno okončani, kada je Vlada ponudila da se otpiše kamata, prizna veći procenat troškova i uvede neoporezivi deo od 32.000 mesečno, a dug plaća u mesečnim ratama deset godina.

Udruženje radnika na internetu je odbacilo takav predlog, ali je drugo udruženje, Udruženje frilensera i preduzetnika spremno da ga prihvati i Vlada Srbije je predlog usaglašavala sa njihovim zahtevima, a Pogačar je ocenio da to udruženje nema legitimitet i da nije reprezentativno.

Izvor: Beta, Insajder