Poginuli radnik radio na crno

Inspekcija rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštila je danas da je nakon inspekcijskog nadzora utvrđeno da je radnik, koji je danas poginuo nakon što se na njega srušio zid na gradilištu u centru Beograda, radio na crno.

Gradilište između Sarajevske i Ulice kneza Miloša u Beogradu

Navedeno je da je inspekcija, odmah po prijavi da je zatrpan radnik na gradilištu između ulica Kneza Miloša, Vojvode Milenka i Sarajevske, na mestu gde je bila zgrada ambasade SAD, izašla na teren i započela nadzor koji još traje.

„T. N je bio angažovan bez zaključenog ugovora o radu ili drugog odgovarajućeg ugovora i bez podnete prijave na obavezno socijalno osiguranje od strane poslodavca ''ANKER BAU'' Boljevci, čija je delatnost: usluge ostalog čišćenja zgrada i opreme“ , navodi se u saopštenju Ministarstva za rad objavljenom na njihovom sajtu.

Kako se dodaje, izvođač radova „ENERGO GROUP“ doo angažovao je firmu ''ANKER BAU'' Boljevci kao podizvođača radova.

„Inspekcijski nadzor povodom smrtne povrede na radu T.N. je u toku. Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, inspektori rada će preduzeti sve odgovarajuće mere iz domena nadležnosti Inspekcije rada“ , ističe Ministarstvo za rad.

Kako dodaju, inspektorat rada stupio je u kontakt sa Građevinskom inspekcijom Inspekcije Grada Beograda kako bi dobili informacije o izdavanju građevinske dozvole odnosno informaciju o kontrolama izvođenja radova.

Investitor: Sarađivaćemo s nadležnima kako bi se sprovela istraga

Kompanija KMR Development koja je investitor na gradilištu saopštila je danas da će sarađivati sa nadležnim organima kako bi se sprovela istraga i utvrdile tačne činjenice.

Povodom izveštaja Inspekcije za rad koja je utvrdila da je poginuli radnik bio zaposlen „na crno“,  kompanija KMR Development je saopštila da kao investitor posluju u skladu sa svim zakonima i propisima, a da anagažuju podizvođače na projektu koji zapošljavaju i angažuju radnike. 

"Ukoliko je došlo do povrede zakona prilikom zapošljavanja, sarađivaćemo sa nadležnim organima kako bi sproveli istragu i utvrdili tačne činjenice. Još jednom, izražavamo najiskrenije žaljenje zbog nesrećnog događaja koji se dogodio jutros i izjavljujemo najiskrenije saučešće porodici nastradalog radnika", stoji u saopštenju.

Gradilište godinu dana nije radilo

Ministarstvo dodaje i da je nakon rušenja zgrade na navedenom gradilištu u prethodnih godinu dana nisu se izvodili radovi, a da je Inspekcija u ovom mesecu dobila tri prijave o početku rada na gradilištu.

„Dana 14. avgusta 2018. godine od strane KMG DEVELOPMENT doo, dana 15. avgusta 2018. godine od strane ENERGO GROUP doo i dana 24. avgusta 2018. godine od strane CANTIRE GROUP doo“ , navodi Ministarstvo.

Kako podseća, prema zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, investitor radova je dužan da podnese nadležnoj inspekciji rada prijavu početka građevinskih radova najkasnije 15 dana pre početka radova, dok je poslodavac koji izvodi radove, dužan da izvesti nadležnu inspekciju rada o početku svog rada na gradilištu, najkasnije 8 dana pre početka izvođenja radova.

Podsetimo, jedan radnik ranije danas preminuo je od povreda zadobijenih nakon obrušavanja zida na gradilištu između Sarajevske i Ulice kneza Miloša u Beogradu. Reč je o gradilištu na mestu nekadašnje američke ambasade investitora iz Izraela.

Izvor: Insajder