Pokrenut postupak nadzora zbog objava ličnih podataka učesnika protesta u Požegi

Poverenik informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora povodom informacija da su se na jednoj Fejsbuk stranici pojavili poverljivi podaci građana  iz opštine Požega.

Rodoljub Šabić

Šabić je na svom Tviter nalogu napisao da je povodom zloupotrebe i kompromitacije podataka o ličnosti korisnika socijalne pomoći, kao Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, naredio pokretanje postupka nadzora.

“Postupak je u toku. O ishodu, kao i uvek javnost će biti obaveštena” , dodao je Poverenik.

Kako je pisao list Blic u petak, na toj Fejsbuk stranici objavljeni su lični zahtevi i molbe građana podnetih Centru za socijalni rad Požega, finansijske transakcije sa privatnih računa građana i njihovi lični podaci, presnimljene internet prepiske Centra za socijalni rad i Odeljenja za skupštinske poslove opštine Požega.

Ovim povodom, oglasila se i grupa „Protesti u Požegi“, koja već nedeljama organizuje skupove protiv lokalne vlasti i koja sumnja da objave ličnih podataka imaju veze sa političkom pozadinom jer se, kako navode, podaci odnose na građane koji učestvuju u protestima. Zbog objava ličnih podataka, predstavnici grupe "Protesti u Požegi" najavili su i krivične prijave.

Ova neformalna grupa prvi put se okupila kada je Skupština Požege donela odluku da se budžetskim sredstvima kupi nelegalni objekat, koji je u vlasništvu predsednice Skupštine Opštine.

Od tada već više od 40 dana građani, okupljeni oko grupe „Protesti u Požegi“ , protestuju tražeći smenu lokalne vlasti.

Jednom od organizatora protesta Đorđu Stevanoviću pre nekoliko dana upućeno je preteće pismo u kome ga neko ko se potpisao kao „velikodušni prijatelj“ upozorava da prestane jer se „zaigrao i razigrao“.

Stevanović je za Insajder rekao da ovo nije prvi put od kada se organizuju protesti u ovom gradu da su mu upućene pretnje, ali dodaje da će, s obzirom na to da se u pismu pominju njegova deca, unuci i supruga, ovaj slučaj prijaviti policiji.

Izvor: Insajder, Blic