Pokret Sedam zahteva: Prijave i zbog protesta solidarnosti sa radnicima Goše

Pokret Sedam zahteva saopštio je da je policija podnela nove prekršajne prijave protiv dvoje njihovih članova. Sada su, kako navode, međutim označeni da su bez prijave policiji organizovali protest održan 16. jula u znak solidarnosti sa radnicima Goše.

Protest radnika Goše ispred Vlade Srbije

“Naši članovi Anja Ilić i Marko Stričević, kao i Svetlana Pandžić, organizatorka protesta za IMT, odokativno su, bez bilo kakvog legitimisanja, od strane policije označeni kao, kako je navedeno u prijavi, organizatori protesta koji formalno nije bio prijavljen. Ročišta za naše članove zakazana su za 7. februar, a zaprećena kazna između 100.000 i 150.000 dinara” , navodi se u saopštenju Pokreta Sedam zahteva.

Ovaj Pokret podseća i na izjavu ministra policije Nebojše Stefanovića tokom aprilskih protesta, kada je i nastao Pokret Sedam zahteva, da policija nije prisutna na protestima i da je u pitanju slobodno okupljanje građana.

“Vlast je očigledno naknadno procenila da je neophodno što brže ugušiti pokretanje pitanja katastrofalnog odnosa prema radnicima i, uopšte, uslovima rada u Srbiji danas” , dodaju u Pokretu.

Kako je Insajder ranije pisao, protiv učesnika protesta „Protiv diktature“ policija je podnela više od 23 prekršajne prijave. 

Prijave su podnete iako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tokom protesta tvrdio da na ulicama nema policije i da „nikakve mere protiv učesnika protesta neće biti preduzimane, da je Srbija demokratska zemlja i da svako ima pravo da izražava svoje nezadovoljstvo, te da ih niko u tome neće sprečavati dok su okupljanja mirna“.

Na pitanje novinara redakcije Insajder,  zbog čega su prijave ipak stigle na adrese učesnika protesta, Stefanović je rekao da je to govorio misleći da mere neće biti preduzimane tokom prvih dana protesta "kada se to moglo nazivati spontanim protestima, koje policija može da toleriše".

U prethodnom periodu u Prekršajnom sudu saslušano je nekoliko studenta i učesnika protesta Protiv diktature, a njihova saslušanja uglavnom su pratili protesti podrške ispred suda.

Takođe, podršku učesnicima protesta koje MUP označava oganizatorima, dali su i Fakultet dramskih umetnosi i Fakultet političkih nauka čiji su osumnjičeni studenti.

Izvor: Insajder