Pola godine nakon puštanja iz zatvora nekadašnji šef kruševačke kriminalne grupe ponovo uhapšen zbog ubistva

Kruševačka policija saopštila je da je uhapsila dvojicu muškaraca osumnjičenih za saizvršilaštvo, odnosno pomaganje u ubistvu koje se dogodilo u junu u Kruševcu, kada je D.S. ubijen. Jedan od uhapšenih je i vođa takozvane „Jotkine grupe“ Zoran Jotić, koji je prema pisanju medija, pre samo nekoliko meseci izašao iz zatvora. Obojici je prema nalogu višeg tužilaštva određeno zadržavanje do 48 sati.

Hapšenje, policija

Kako je saopštio MUP, danas su u Kruševcu uhapšeni I.G. (45) zbog sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo u saizvršilaštvu i Z.J. (63) zbog sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo u pomaganju.

Za neposrednim izvršiocem ubistva osumnjičen S.R. (25), već raspisana međunarodna poternica i to zbog sumnji da je u maju 2018. godine u Kruševcu mesec dana pre ubistva D.S. ubio i njegovog sina.

Podsetimo, početkom juna ove godine, mediji su preneli da je u kruševačkom naselju Prnjavor ubijen Dejan Stanković (71), zvani Ždrokinac. U pitanju je jedan od dvojice braće blizanaca poznatih po nadimku Ždrokinci. Mesec dana ranije, u sred dana u centru Kruševca, ubijen je i njegov sin Vojin Stanković.

Tek izašao iz zatvora, već uhapšen

Zoran Jotić Jotka u martu ove godine je izašao iz zatvora gde se nalazio od akcije "Sablja". Njemu je pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal zbog raznih krivičnih dela izrečena ukupna kazna zatvora od 15 godina.

Kako prenosi Blic, Jotka je osuđen kao šef kriminalne grupe koja je reketirala privatnike u Rasinskom okrugu i prala novac ali i zbog oružanih napada na ukupno 12 godina. Osuđen je i zbog podmićivanja sudije da odlučuje u njegovu korist.

Pokušaj kupovine oslobađajuće presude za Jotkinu grupu

Zoran Jotić, osuđen je na četiri godine zatvora zbog podmićivanja sudije Vrhovnog suda Ljubomira Vučkovića da odlučuje u njegovu korist po žalbi na presudu koju je doneo Specijalni sud

Na dan kada je o presudi „Jotkinoj grupi“ trebalo da se odlučuje,  u Vrhovnom sudu,  uhapšen je sudija Ljubomir Vučković, član veća koje je trebalo da donese odluku.

Pravosnažnom presudom koju je, nakon ovog skandala, donelo novo veće Vrhovnog suda Srbije  utvrđeno je da je Jotić potplatio sudiju Vučkovića da donese odluku u njegovu korist. Sudija Vučković je osuđen na šest godina zbog primanja mita.

Ovim slučajem ali i ostalim detaljima o Jotkinoj grupi novinari redakcije Insajder bavili su se u serijalu „Srpska pravda“ emitovanom 2005. godine.

Jotkina grupa ubijala, iznuđivala i proizvodila kese za cement

Jotkina grupa počinje da deluje na teritoriji rasinskog okruga početkom '90-ih godina, a prema Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a Srbije, bila je umešana u različita krivična dela – od iznuda do ubistava.

Kako je tada objavljeno, krajem '90-ih godina članovi Jotkine grupe počinju da se bave perfidnijim delima, odnosno reketiranjem bogatih Kruševljana. Pošto Jotkina grupa u to vreme ima imidž nedodirljivih, u Kruševcu niko ne sme da odbije da da novac za izdržavanje Jotkine vojske.

Prvi sigurniji izvor finansiranja, kako su tada otkrili novinari Insajdera, bio je formiranje preduzeća 'Balkan tron' čiji su vlasnici Nenad Jovanović, zvani Mali Bidža i Zoran Jotić. To preduzeće bavilo se proizvodnjom kartonskih vreća za cement. Glavni klijent bila im je cementara Popovac.

Kako je tada otkriveno, političku moć u tom periodu ostvarivali su preko Nenada Jovanovića, Malog Bidže koji je bio poslanik JUL-a u Veću građana saveznog Parlamenta i u bliskim odnosima sa Mirjanom Marković. Posle 5. oktobra, članovi Jotkine grupe grade imidž biznismena i kupuju lokale po gradu.

Uhapšeni su samo dva dana posle ubistva premijera Srbije.

Izvor: Insajder