Policajac optužen za smrt Džordža Flojda uz kauciju oslobođen iz zatvora

Bivši policajac iz Mineapolisa Džej Kueng, koji je optužen za smrt Džordža Flojda, oslobođen je iz zatvora uz kauciju. Prema objavljenim podacima, Kueng je oslobođen iz Okružnog zatvora "Henepin" uz kauciju u iznosu od 750.000 dolara. Iz zatvora je pušten uz određene uslove.

Sahrana Džordža Flojda, foto: Godofredo A. Vásquez/Houston Chronicle via AP, Pool

On je drugi policajac u ovom slučaju koji je pušten iz zatvora.

Optužen je za pružanje pomoći u izvršenju ubistva drugog stepena i ubistva bez predumišljaja u slučaju Flojdove smrti 25. maja, koji je umro dok mu je drugi policajac Derek Šovin držao koleno na vratu gotovo devet minuta.

Početkom meseca u ovom slučaju oslobođen je i bivši policajac Tomas Lejn. I on je iz zatvora pušten uz kauciju. Treći bivši policajac Tou Tao i dalje je u zatvoru. 

Šovin je u zatvoru "Ouk park hajts" u Minesoti pod maksimalnim obezbeđenjem i njemu je određena kaucija od milion dolara. Sva četiri policajca su otpuštena nakon Flojdove smrti. Šovin je optužen za ubistvo drugog i trerćeg stepena, te ubistvo bez predumišljaja drugog stepena.

Tužioci u Minesoti, koji pokušavaju da dokažu krivicu Dereka Šovina imaju pred sobom težak zadatak imajući u vidu realnost, iako poseduju značajne dokaze, uključujući video snimak i izjave očevidaca, do sada je u istoriji bilo skoro nemoguće odneti pobedu na sudu u takvim slučajevima, piše Glas Amerike.

Prema istraživanju grupe „Mapa policijskog nasilja“, u više od 99 odsto poznatih slučajeva ubistva na dužnosti od 2013, američki policajci nisu bili osuđeni za krivično delo.

Jedan od razloga je što tužioci često ne žele da ospore ličnu procenu pripadnika policije, kada se radi o upotrebi smrtonosne sile. U retkim slučajevima da su optužnice bile podignute, porota obično odbija da osudi pripadnike policije.

"Pogledajmo primer Minesote. U 165 godina istorije te države, samo jedan policajac, Mohamed Nur, bivši pripadnik policije Mineapolisa, osuđen je za ubistvo, a njegova odbrana je uložila žalbu koja se još razmatra. Nur, 34-godišnji Amerikanac somalijskog porekla osuđen je prošle godine na 12 i po godina zatvora zato što je pucao i ubio ženu, belkinju, koja je pozvala policiju da prijavi seksualni napad u svojoj ulici", navodi se. 

Njegov advokat tvrdi da je presuda - pogrešna, a odbrana je glasila da se Nuru učinilo da se žena sprema da puca u njegovog kolegu u patroli i da je nepromišljeno povukao obarač.

Državni tužilac Minesote Kit Elison podsetio je na tu istoriju prošle nedelje kada je objavio dodatnu optužnicu protiv Šovina za ubistvo drugog stepena, i optužnice protiv trojice drugih policajaca koji su učestvovali u Flojdovom hapšenju, ali nisu intervenisali dok se on gušio.

Smrt Džordža Flojda pokrenula je širom Sjedinjenih Američkih Država seriju masovnih protesta. Dok je većina građana na miran način izražava svoje nezadovoljstvo policijskim tretmanom Afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama - deo je primenjivao nasilje tokom demonstracija - zbog čega su reagovale policijske snage i Nacionalna garda.

Nasilni ispadi tokom protesta su sve ređi, a protesti solidarnosti sa američkim demonstrantima održani su širom sveta.

U međuvremenu, u delu američkih država izmenjeni su policijski protokoli upotrebe onesposobljavajućih zahvata tokom hapšenja - dok je devet od dvanaest članova Gradskog saveta Mineaposila, grada u kome je Flojd stradao, objavilo da podržavaju ideju o rasformiranju policije i razvijanje modela za javnu bezbednost zasnovanom na lokalnoj zajednici.

Izvor: N1; Insajder