Policija ispituje pretnje nevladinim organizacijama

Pet nevladinih organizacija u Beogradu danas je primilo preteća pisma, u kojima se navodi da su “namenjena svim izdajnicima i izrodima srpskim“. Predstavnici civilnog sektora saglasni su u tome da su pretnje odraz agresivne retorike u javnosti, u kojoj su one predstavljene kao „izdajice“ i „prikriveno delovanje spoljnog faktora“. Ministarstvo pravde reagovalo je na ovaj slučaj osudom u saopštenju, pozivajući nadležne organe da mu posvete posebnu pažnju.

Preteća pisma upućena su Inicijativi mladih za ljudska prava, Građanskoj inicijativi, Komitetu pravnika za ljudska prava, Beogradskom centru za ljudska prava i Helsinškom odboru za ljudska prava u Srbiji, potvrđeno je agenciji Beta.

"Napustite sve krajeve u oblasti Kraljevine Srbije, od izvorišta Save do Grčke i od Jadranskog mora do Rumunije, najkasnije do Đurđevdana. U suprotnom bićete uništeni od prvog do poslednjeg", stoji u pismu.

Ministarstvo pravde je osudilo pretnje i navelo da predstavnici civilnog sektora svakodnevno svojim radom doprinose unapređenju društva, ne bi li ono bilo demokratsko i uređeno.

"Ministarstvo ukazuje da su nevladine organizacije važna i neophodna karika koje unapređuju rad državnih institucija, ali i ukazuju na probleme koje treba rešiti“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Policija je izvršila uviđaj i preuzela pisma, potvrdila je programska direktorka Građanskih inicijativa Bojana Selaković za Betu.

"Mislim da je ovo inspirisano atmosferom u društvu i narativu koji podstiče polarizaciju društva na 'patriote' i 'izdajnike' koji je već duže vreme prisutan", navela je Selaković.

Taj narativ, ocenila je, posebno eskalira u poslednje vreme i “jako je opasno kada su njime inspirisane izjave, posebno kada dolaze od pojedinih predstavnika insititucija".

Ona je ukazala na to da su organizacije s kritičkim odnosom prema vlasti etiketirane, što “daje za pravo pojedincima, koji iz ličnih razloga imaju potrebu, da na ovaj način iskažu svoje stavove, kao što je pisanje pretećih pisama".

Direktor Inicijative mladih za ljudska prava Ivan Đurić smatra da su pretnje aktivistima za ljudska prava "omiljeni sport nacionalista i populista svih boja i oblika”.

"U ovom pismu su sabrane sve teorije zavere koje su u manjoj ili većoj meri prisutne u javnosti. Najveća pretnja sastoji se u tome da pojedinci ili delovi društva poveruju i postupaju na temelju tih teorija, poput antivakcinaša", rekao je Đurić za Betu.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku je naveo u saopštenju, da očekuju adekvatnu reakciju nadležnih institucija, ali i apeluju “na državne zvaničnike i medije da ne doprinose daljem širenju atmosfere neprijateljstva prema organizacijama civilnog sektora”.

“Krajem prethodne godine, u Skupštini je vođena burna rasprava o pretnjama po bezbednost države i tom prilikom su istaknute izjave predstavnika BIA koji je kao najintenzivniju pretnju Srbiji naveo 'prikriveno delovanje spoljnog faktora' i njegov uticaj na pojedine opozicione političare, medije, nevladine organizacije i sindikate. Nakon ovakvih izjava, ne iznenađuju konstantni napadi na kritčki nastrojene medije i organizacije civilnog društva“, piše u saopštenju.

BCBP je istakao da su današnje pretnje poslednje u nizu napada na njih, podsećajući na prošlogodišnje obijanje stana izvršnog direktora ove organizacije, kao i ispisivanje poruke “Čuvaj se” na autu, nakon njegovih komentara o rušenju u Savamali.

Izvor: Beta; Insajder