Policija Kosova: Vozilo UN je bilo na barikadama u Zubinom Potoku, vozač pomagao nasilnim demonstrantima

Policija Kosova saopštila je sinoć da je u akciji, koja je pre nekoliko dana sprovedena širom Kosova, jedino na području Zubinog Potoka naišla na otpor u kojem je bilo i pucnjave. Kako je navedeno u saopštenju, tokom uklanjanja barikada u tom mestu nekoliko osoba izašlo je na ulice kako bi sprečilo policiju, a vozač automobila sa UN oznakama "pomogao je nasilnim demonstrantima postavljajući svoje vozilo nasred puta, ispred osumnjičenih i barikada".

Akcija kosovske policije na Severu Kosova Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Kosovska policija navodi da je akcija, koja je počela 28. maja, počela da se izvodi na teritoriji svih regiona, što je uglavnom proteklo bez incidenata, osim u regionu Zubin Potok. Kako piše u saopštenju, u mestu zvanom "Klisura" nepoznate osobe su zapalile vatre i postavile barikade od stabala, teških vozila, kamiona...

Navodi se da se policija u ovoj oblasti suočila sa oružanim otporom od strane osumnjičenih lica, gde su u razmeni vatre povređena dva policijska službenika, jedan od njih teže, a nekoliko policajaca je povređeno i prilikom uklanjanja barikada.

"Većina osumnjičenih bili su nasilni tokom hapšenja i policija je morala da upotrebi neophodnu i proporcionalnu silu kako bi ih stavila pod kontrolu. Tokom uklanjanja barikada nekoliko osoba izašlo je na ulice kako bi sprečilo policiju, a primećeno je i Tojota vozilo bele boje sa UN oznakama, koje se kretalo zajedno sa osumnjičenim licima na nekoliko lokacija", piše u saopštenju.

Prema policiji, vozač tog vozila pomagao je nasilnim demonstrantima postavljajući svoje vozilo nasred puta, ispred osumnjičenih lica i barikade.

"Uočeno je da je putnik iz tog vozila izvadio motornu testeru, koja je korišćena od strane osumnjičenih lica za seču stabala za barikade. Iako su policijski službenici više puta tražili da se put oslobodi, ponavljajući zahtev na engleskom jeziku, dotična osoba je odbila da komunicira, da se identifikuje i oslobodi put", kaže Policija Kosova.

Pošto su se, kako se navodi, nalazili u napetoj situaciji u opasnoj oblasti, policijski zvaničnici su bili primorani da ovo lice uklone iz vozila i da ga uhapse i sprovedu u policiju. Prvobitno mu je pružena medicinska pomoć u bolnici u Mitrovici.

"Po naredbi glavnog tužioca u Mitrovici, osoba, iako osumnjičena za nedozvoljene radnje, a na osnovu poštovanja diplomatskog imuniteta dotičnog lica, nije bila zadržana, ili zaustavljena i ista je puštena i sa vozilom predata UN osoblju u Mitrovici, ali je protiv dotične osobe pokrenut slučaj ometanja policijskih službenika u vršenju dužnosti i zbog učestvovanja u masi koja se sumnjiči za ista dela", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se još dodaje da, pošto je istraga još uvek u toku, policija Kosova je po službenoj dužnosti ograničena u pružanju detaljnijih informacija u ovom trenutku.

Specijalne jedinice kosovske policije su u utorak ujutro ušle na teritoriju severnih opština na Kosovu, zbog čega su se uključene i sirene za uzbunu. Građani su napravili barikade kako bi sprečili policiju da dođe do Zubinog potoka. Prema rečima direktora kosovske policije Rašita Čaljaja zbog oružanog otpora u kome su dvojica policajaca ranjena u Zubinom Potoku angažovane su „elitne jedinice“.

Kako je ranije objavila agencija Beta, četvoricu Srba koji su uhapšeni u Zubinom Potoku pretukli su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, a napadnuta je i jedna devojka koja se zatekla na licu mesta. U pucnjavi, prilikom izvođenja akcije, je oštećen automobile TV Prva, saopštila je ta televizija. Prilikom izvođenja akcije, tokom probijanja barikada, specijalci su bacilli suzavac i šok bombu.

Tokom akcije privedena su i dvojica pripadnika Unmika, a jedan od njih je odmah u utorak pušten na slobodu. Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Misije UN na Kosovu Zahin Tanin pozvao je na hitno oslobađanje dvojice pripadnika osoblja Ujedinjenih nacija. U četvrtak uveče pripadnik Unmika koji ima rusko državljastvo prebačen je na lečenje na VMA u Beogradu.

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor za 30 uhapšenih u akciji kosovske policije koja je počela 28. maja. Među uhapšenima je najviše je policajaca, a svi  se sumnjiče za organizovanje ili pripadnost kriminalnoj grupi, zloupotrebu službenog položaja, primanje i davanje mita, krijumčarenje robe, izbegavanje carina i poreza, ucenjivanje uvoznika.

U prvoj rekaciji na akciju visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila događaji od utorka pokazuju da status kvo između Srbije i Kosova nije održiv i da Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu i pokušaju da postignu sporazum o normalizaciji odnosa.

Izvor: Beta, Insajder