Policija podnela 23 prekršajne prijave za učešće na protestu Protiv dikature

Protiv učesnika protesta „Protiv diktature“ policija je podnela 23 prekršajne prijave, navodi se u odgovoru Prekršajnog suda dostavljenog Insajderu na osnovu Zakona o dostupnosti informacija. Prijave su podnete iako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tokom protesta tvrdio da na ulicama nema policije i da „nikakve mere protiv učesnika protesta neće biti preduzimane, da je Srbija demokratska zemlja i da svako ima pravo da izražava svoje nezadovoljstvo, te da ih niko u tome neće sprečavati dok su okupljanja mirna“.

"Protest protiv diktature" u Beogradu

U odgovoru Prekršajnog suda dobijenog na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja se navodi da su „u Prekršajnom sudu u Beogradu formirana 23 predmeta koja se odnose na događaj pod nazivom 'Protiv dikatature' i svi navedeni predmeti nalaze se kod postupajućih sudija u radu“.

U odgovoru nije navedeno protiv koliko osoba se vodi prekršajni postupci i o kome je reč.

Podsetimo, nedavno su protiv studentkinje i doktoranda Fakulteta političkih nauka Tijane Hegić i Vladimira Perića podnete prekršajne prijave za navodno organizovanje protesta „Protiv diktature“.

U Prekršajnom sudu danas je saslušavanje Tijane Hegić i Vladimira Perića. Ispred suda je u toku protest koji su organizovali predstavnici organizacije "Protiv diktature". Prema najavama, biće izveden i performans "peglanja listića", kako bi se uputio zahtev da se obezbede demokratski uslovi za naredne izbore i vladavinu prava.

Prvi od učesnika protesta protiv kojih su podnete prekršajne prijave za organizovanje protesta su studenti Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) Pavle Terzić i Gavrilo Vučetić.

Nakon saslušanja dvojice studenata polovinom oktobra, njihova advokatica Kristina Todorović iz Jukoma rekla je da ne postoje pravni osnovi za podnošenje prekršajne prijave i označavanje dvojice studenata kao organizatora protesta „Protiv diktature“ u aprilu u Beogradu.

Terzić i Vučetić su saglasni da su prekršajne prijave pokušaj zastrašivanja.

„Baš zato što su dva studenta izabrana, da bi se toj ciljnoj grupi reklo da ne smeju da protestuju i da pokazuju različito mišljenje“, rekao je Vučetić nakon saslušanja.

I na dan saslušanja studenata FDU-a održan je protest ispred Prekršajnog suda.

Prošireni dekanski kolegijum FPN-a i Izborno veće FDU-a podržali su svoje studente nakon podnošenja prekršajnih prijava. Iz FDU-a su saopštili da je njihova moralna obaveza da zaštiti svoje studente od pokušaja političkih i svih drugih pritisaka i da ih podrži u slobodnom iskazivanju mišljenja.

Iz FPN-a su saopštili da Kolegijum "ne može i neće da okrene glavu od jednog oblika pritiska kojem su izloženi studenti ovog fakulteta" protiv kojih su pokrenute prekršajne prijave zbog navodnog organizovanja neprijavljenog skupa pod nazivom "Protest protiv diktature".