Policija potvrdila da je prijavljen skup „Pravda za Davida“, Dragičević najavio zahteve vlastima RS

Grupa Pravda za Davida prijavila je policiji održavanje javnog skupa u nedelju u 18 sati, potvrđeno je za N1 BiH. Kako je ranije najavio Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, na tom skupu biće pročitani zahtevi, a vlast u Republici Srpskoj imaće rok da ih ispuni do 9. januara.

Davor Dragičević ispred pritvora Foto: BETAPHOTO/Ljiljana Kovacevic/MO

"Primljen je zahtev za okupljanje u nedelju u 18 sati. Postupiće se u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju", rekli su za N1 BiH u Policijskoj upravi Banjaluka.

Iako je ministar policije RS Dragan Lukač nedavno saopštio da se do daljeg  zabranjuje skup Pravda za Davida, Davor Dragićević i pripadnici te grupe sinoć su ponovo došli na Trg Krajine. Dragičević je poručio da će u nedelju biti održan „veliki skup“ na kojem će pročitati zahteve. On je dodao da vlast u BiH entitetu Republika Srpska ima rok do 9. januara da ispuni njegove zahteve.

Dragičević se zahvalio svim gradovima u kojima su održani skupovi podrške njemu i grupi "Pravda za Davida", ponovivši da su njegovog sina ubili pripadnici MUP RS.

Na Trgu Krajine su i sinoć su bile raspoređene jake policijske snage, kao i pripadnici Jedinice za podršku sa opremom za razbijanje demonstracija. Njihov komandir zatražio je od građana, koji su se okupili sa Davorom Dragičevićem, da se raziđu. Oko hiljadu ljudi je potom sa roditeljima ubijenog mladića, krenulo je u šetnju ulicama Banjaluke.

"Slikajte sve ijednog pripadnika MUP-a. Biće sankcionisani", rekao je Davor Dragičević, ističući da su pripadnici MUP RS mogli da odbiju naređenje ministra policije Dragana Lukača i, kako je rekao, Milorada Dodika, da tuku građane na Trgu Krajine pre dva dana.

Podsetimo, policija Republike Srpske je pre dva dana u Banjaluci uhapsila Davora Dragičevića koji već devet meseci na Trgu Krajine u Banjaluci traži istinu o smrti sina.

Policija je kasnije privela i Davidovu majku Suzanu Radanović, kao i još nekoliko članova okupljenih oko grupe "Pravda za Davida" i više stranačkih funkcionera.  Davor Dragičević je nakon saslušanja u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka pušten na slobodu. Kako se navodi, tužilac je utvrdio da nema osnova za pritvor.

Već devet meseci nije poznato ko je i kako ubio 21-godišnjeg Banjalučanina Davida Dragičevića. On je nestao u noći 18. marta, a njegovo beživotno telo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Da se odgovorni za ovo privedu pravdi otac ubijenog mladića Davor Dragičević, zajedno sa građanima, gotovo svakodnevno zahteva od nadležnih na Trgu Krajine.

U međuvremenu osnovana je i grupa „Pravda za Davida" i to nakon konferencije za novinare na kojoj su visoki zvaničnici MUP RS saopštili da se David kobne noći prvo potukao sa tri osobe, potom da je opljačkao jednu kuću, a onda „zadesno" završio u rečici Crkvena.

Sa druge strane, roditelji tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Izvor: N1 BiH, Insajder