Policija raspisala poternicu za Davorom Dragičevićem, bivša supruga tvrdi da je uhapšen

Policijska uprava Banjaluka raspisala je poternicu za pet osoba zbog sumnje o počinjenim krivičnim delima i prekršajima, a kako mediji prenose, među njima je i Davor Dragičević, otac tragično ubijenog Davida Dragičevića. Sa druge strane, njegova bivša supruga Suzana Radanović tvrdi da je specijalna policija uhapsila Davora Dragičevića, kao i da „niko trenutno ne zna gde se on nalazi“. Njene navode policija je demantovala.

Davor Dragičević ispred pritvora Foto: BETAPHOTO/Ljiljana Kovacevic/MO

„Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, pokrenuli su danas, u skladu sa Uputstvom o vršenju potražne delatnosti, poternicu za sledećim licima: D. D, S. M, A. G, S. B, i NJ.T, zbog sumnje o počinjenim krivičnim delima i prekršajima. Policijski službenici će preduzeti sve mere i radnje na pronalasku navedenih lica i dokumentovanju počinjenih krivičnih dela i prekršaja", saopšteno je iz policije.

Agencije Anadolija i Fena objavile su da je među osobama za kojima je raspisana poternica i Davor Dragičević. U ovom trenutku nije poznato za koja se konkretno krivična i prekršajna dela oni sumnjiče.

Objavi ovog policijskog saopštenja prethodila su pisanja medija da je Davor Dragičević nestao. Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića, objavila je da je specijalna policija uhapsila njenog bivšeg supruga Davora, ali da niko trenutno ne zna gde se on nalazi.

Poslednji put Dragičević je viđen sinoć dok se sa nekoliko osoba kretao od Trga Krajine prema džamiji Ferhadija. U jednom momentu njemu su se približavali pripadnici Jedinice za podršku MUP RS sa dve strane, a novinarima je naređeno da se udalje sa lica mesta.

Protest Pravda za Davida, 28.12.2018

Posle okupljanja na skupu "Pravda za Davida", na kome je bilo oko deset hiljada ljudi i protestne šetnje gradom, grupa građana sa Davorom Dragičevićem i Suzanom Radanović vratila se na Trg Krajine, ali su pripadnici Jedinice za podršku naredili da se sklone sa platoa, jer je, kako su naveli u 20 časova isteklo vreme odobreno za okupljanje na Trgu.

Građani su tvrdili da se ne radi o skupu, već šetnji trgom, koja nije zabranjena, ali je policija krenula na njih. Neki su se sklonili u obližnje kafiće, odakle je nekoliko njih privedeno, dok su drugi uspeli da pobegnu.

U Policijskoj stanici Banjaluka u toku je saslušanje četiri člana grupe "Pravda za Davida", koji su privedeni sinoć, a kako pišu mediji, tek jutros im je omogućeno da pozovu advokate.

U policiju je na informativni razgovor pozvan i predsednik opozicione PDP i poslanik u parlamentu BiH Branislav Borenović, koji se takođe tereti za narušavanje javnog reda i mira. Njegova stranka je bila formalni organizator sinoćnjeg skupa "Pravda za Davida" na Trgu Krajine.

Banjalučka policija zabranila sva buduća okupljanja grupe „Pravda za Davida“ uz pretnje hapšenjima

Policijska uprava Banjaluka u međuvremenu je izdala i novo saopštenje u kom je navela da će biti sprečena sva buduća okupljanja grupe "Pravda za Davida" i da će biti privedeni oni koji pokušaju da se javno okupljaju.

„Zbog učestalog narušavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih dela, sprečavanja normalnog odvijanja saobraćaja, te nepoštovanja Zakona o javnom okupljanju RS, sva buduća javna okupljanja grupe Pravda za Davida će biti sprečena i prekinuta u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS, a učesnici takvog javnog okupljanja će biti sankcionisani u skladu sa zakonom", navedeno je u saopštenju iz PU Banjaluka.

Dodik: Ovo je prevršilo svaku meru, proteste treba zabraniti

Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, osudio je, kako je naveo, svaki pokušaj zloupotrebe skupa "Pravda za Davida". On je rekao da su učesnici sinoćnjeg skupa "nasiljem pokušali da ometaju sve druge građane, koji su imali nameru da na najlepši način provedu praznike".

Milorad Dodik. Foto: Srđan Ilić

Dodik je kazao da skup grupe "Pravda za Davida" niko nije ometao, ali da je prekoračeno vreme za održavanje skupa, jer je skup bio predviđen i odobren od 18 do 20 časova.

„Građani su bili sprečeni da slušaju koncert Harisa Džinovića“, kaže Dodik.

On je istakao da podržava svako "zakonsko postupanje policije", a da organizatori moraju da odgovaraju, jer nisu na adekvatan način organizovali i proveli skup.

„Svi koji su činili nasilje treba da budu privedeni i da odgovaraju. Mislim da je ovo prevršilo svaku meru“, kaže Dodik.

On je zaključio da bilo kakvi protesti treba da budu zabranjeni, a da Banjaluka treba da se vrati normalnom ritmu. Dodik je pozvao Banjalučane da "podignu glas protiv ovakvog ponašanja" jer, kako je naveo, to nema veze sa istinom i pravdom.

Niz uslova Davora Dragičevića

Pre dva dana Davor Dragičević objavio je svoje zahteve koje, kako je rekao institucije Republike Srpske treba da ispune u vezi sa ubistvom njegovog sina. On traži ostavke ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, direktora Policije RS Darka Ćuluma, načelnika Uprave za organizovani kriminal MUP RS Darka Ilića, patologa i načelnika Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana, glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira i Dalibora Vreće, postupajućeg tužioca u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Zatraženo je i da se uhapse i Filip Ćulum, mladić za koga je, kako navodi, pokojni David u poruci prijatelju u noći nestanka napisao da će "biti odgovoran ako mu se nešto desi", kao i Đorđe Rađen, vlasnik kuće u naselju Lauš, koju je, prema prvobitnoj policijskoj verziji pre smrti David opljačkao.

Davidov otac zatražio je i hapšenje krim tehničara Zorana Bošnjaka i Mikice Marjanac, kao i inspektora Siniše Kojdića, koji su, kako kaže, navodno izgubili donji veš pokojnog mladića tokom uviđaja nakon što je 24. marta pronađeno njegovo beživotno telo.

Davor Dragičević traži i hapšenje inspektora Bojana Karanovića, te mere nadzora nad svim učesnicima konferencije za novinare MUP RS 26. marta, na kojoj je, kako navodi, njegov sin kriminalizovan i označen kao narkoman, što se kasnije pokazalo kao netačno.

Već devet meseci nije poznato ko je i kako ubio Davida Dragičevića. On je nestao u noći 18. marta, a njegovo beživotno telo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Izvor: Beta, Insajder