Politika: Veštačenje pokazalo da čaura nađena ispred zapaljene kuće novinara Jovanovića nije ispaljena iz pištolja

Čaura koja je nađena ispred zapaljene kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića nije ispaljena iz pištolja, niti ima tragova koji bi ukazali da je prošla kroz mehanizam oružja, navodi list Politika, pozivajući se na analize vestačenja. Prema tim navodima, čaura je na mestu požara ostala nakon što se metak aktivirao usled dejstva plamena. Podsetimo, u Insajder debati tužilac Branko Stamenković, član radne grupe za bezbednost novinara, je rekao da su veštačenja čaure urađena i da su pokazala da meci “nisu imali funkciju koja se pominje u javnosti, a to je pokušaj ubistva”.

Milan Jovanović u spaljenoj kući Foto: Cenzolovka

Prema navodima lista Politika, veštačenjem je na osnovu analize tragova na čauri utvrđeno da ona nije mogla da bude ispaljena iz vatrenog oružja jer na njoj nema kapisle da bi se utvrdilo ispaljenje metka pištoljem.

Da su veštačenja čaura okončana juče je u Insajder debati izjavio tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković.

“Čaure koje su pronađene na licu mesta, one su veštačene i one po nalazu nisu imale tu funkciju koja se opisuje u društvu ili u određenim krugovima, a to je da je pokušano ubistvo ka oštećenom Jovanoviću”, rekao je Stamenković. 

Tužilac je pojasnio da su prvobitni zaključci tužilaštva da se radi o krivičnom delu izazivanje opšte opasnosti, kao i da da je tužilaštvo imalo drugačije dokaze da bi osumnjičenima na teret stavilo drugu kvalifikaciju. Ipak je naveo da to ne znači da će do kraja ostati tako, i da to zavisi od dokaza.

Novinaru portala Žig info iz Grocke, Milanu Jovanoviću, u noći 11. na 12. decembar zapaljena je kuća, i to u vreme kada su on i supruga u njoj spavali. Napadači su ubacili zapaljenu tečnost u garažu koja je sastavni deo kuće i najbliža je ulici. Za nekoliko minuta gorela je cela kuća. Prema prvim vestima, ispred kuće su se u trenutku požara čuli i pucnji, a na licu mesta pronađene su i čaure.

Novinari Portala Žig info već godinama istražuju uglavnom finansijske zloupotrebe u opštini Grocka i okolnim selima, nekoliko puta su se obraćali policiji i tužilaštvu zbog pretnji koje dobijaju. Podnosili su i prijave zbog nezakonitog rada nadležnih.

Reakcija je, međutim, izostala, a Milan Jovanović je u razgovoru sa novinarkom Insajdera izneo stav da je sve što mu se desilo moglo biti sprečeno da je reakcije nadležnih na vreme bilo.

“Pazite ono što smo mi objavljivali i pisali, to je moglo da se spreči da su na te naše tekstvove reagovali ostali mediji, da je ragovala policija, da je reagovao javni tužilac. Pazite, ako je to tačno što sam ja pisao, znači da tu ima elemenata krivičnog dela da neko pljačka ovu zemlju. Ako nije tačno zašto vi gospodo mene niste tužili da ja objavljujem laži”, rekao je Jovanović.

On navodi da se ni danas ne oseća bezbedno jer nema stalnu pratnju policije, kao i da mu je spaljenu kuću nedavno obilazila ćerka prvookrivljenog u istrazi Dragoljuba Simonovića, predsednika opštine Grocka.

Simonović je 25. januara uhapšen zbog sumnje na podstrekivanje paljenja kuće novinara Jovanovića.

Izvor: Beta, Insajder