Položen kamen temeljac za fabriku Kjungšin Kejbl u Smederevskoj Palanci, država dodelila zemljište vredno više od 250.000 evra

U industrijskoj zoni Guberaš u Smederevskoj Palanci danas je položen kamen temeljac za izgradnju proizvodnog pogona južnokorejske kompanije "Kjungšin Kejbl" (Kyungshin Cable) u kome će se proizvoditi delovi za tradicionalne automobile, kao i komponente za električne baterije automobila visoke tehnologije. I ova fabrika u Srbiju dolazi uz državnu pomoć koja se ovog puta ogleda u 60.000 kvadratnih metara državnog građevinskog zemljiša u ovom gradu. Zauzvrat, južnokorejska kompanija biće u obavezi da uloži 20 miliona evra u izgradnju fabrike i zaposli 700 radnika - 40 sa višim i visokim obrazovanjem, 21 sa srednjom školom i 651 sa osnovnim obrazovanjem koji moraju biti zaposleni pet godina, navodi se u rešenju Komisije za dodelu državne pomoći.

Ceremoniji postavljanja kamena temeljca za novu fabriku prisustvovao je i predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić. On je rekao da je plan južnokorejske kompanije, koja je za investiciju u Smederevskoj Palanci dobila "značajan novac" iz republičkog budžeta, da više decenija ostane u Srbiji.

"Ovo je velika vest za Smederevsku Palanku, ali i za Planu i Raču. Ovaj kraj će imati budućnost, ljudi će imati priliku da se vrate u svoj rodni kraj", rekao je Vučić.

Kompanija "Kjungšin Kejbl" u Južnoj Koreji se razvija od 1974. a filijala u Srbiji osnovana je početkom marta ove godine.

Imaju fabrike u Kini, Meksiku, SAD i Poljskoj.

Dodeljeno državno zemljište vredno 250.000 evra

U Rešenju državne Komisije za dodelu državne pomoći navodi se da je vrednost zemljišta koje se južnokorejskoj kompaniji dodeljuje bez naknade procenila Poreska uprava Ministarstva finansija.

“Tržišna vrednost parcele određena je u iznosu od 485 dinara po metru kvadratnom, odnosno ukupno 29.843.990 dinara ili 254.350 evra”, navodi se u Rešenju. Parcela se, kako stoji u rešenju Komisije za dodelu državne pomoći, ne može otuđiti pre isteka roka od pet godina od završetka projekta.

Podsetimo, već godinama se u Srbiji sprovodi projekat privlačenja stranih investicija dodeljivanjem različitih vrsta subvencija stranim kompanijama.

Kako je pokazalo istraživanje Insajdera tokom 10 godina subvencionisanja investitora, nije urađena sveobuhvatna analiza o efektima ovih davanja.

Tek nakon emitovanja prve epizode emisije Insajder bez ograničenja: Srbija najveći pojedinačni "strani" investitor Ministarstvo privrede je izradilo kratak dokument čiji je naslov "Pregled stanja", u kojem je izneto da je bilo brojnih nepravilnosti i zloupotreba prilikom dodeljivanja novca iz budžeta

Kako je pokazalo istraživanje Insajdera, nije se uvek radilo o ekonomskoj logici poslovanja, već je novac po svemu sudeći dodeljivan i zarad prikupljanja političkih poena.

Analizu je nakon toga sprovela i Svetska banka koja je zaključila da subvencije iz državnog buždeta nisu usko uticale na to da se poveća broj zaposlenih. Naime, kako je pokazala analiza, samo trećina novootvorenih radnih mesta može se smatrati direktnom posledicom subvencija koje građani daju iz budžeta već više od deset godina.