Ponavljanje izbora u Istanbulu za Erdogana “najbolja odluka”, za opoziciju “pogažena volja naroda”

Nakon izbora za gradonačelnika Istanbula, na kojima je krajem marta pobedio zajednički kandidat opozicije Ekrem Imamoglu, turska izborna komisija donela je juče odluku u korist vladajuće stranke predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i najavila ponavljanje izbora zbog neregularnosti na koje su se žalili iz te partije. Građani Istanbula ponovo će glasati 23. juna, u čemu predstavnici opozicije vide "pogaženu volju naroda”, Evropski parlament “ugrožavanje kredibiliteta demokratije”, dok je prema Erdoganu u pitanju “najbolja odluka”.

Redžep Tajip Erdogan / Foto: Srđan Ilić

"Smatramo da je takva odluka najbolja za jačanje naše odlučnosti da svoje probleme rešavamo u okvirima demokratije i prava i pustimo da narodna volja presudi", rekao je Erdogan obraćajući se poslanicima svoje Partije pravde i razvoja. 

Predsednik i njegova konzervativna Partija pravde i razvoja žalili su se na "ogromne neregularnosti" tokom i posle izbora održanih 31. marta. Turska centralna izborna komisija nakon tih žalbi juče je naložila ponovno održavanje lokalnih izbora.

Predstavnik AKP-a u izbornoj komisiji Redžep Ozel rekao je da se glasanje ponavlja zbog toga što neki od članova komisije nisu bili javni službenici, kao i da neki dokumenti sa rezultatima nisu bili potpisani.

Opozicija je najavljene izbore osudila i nazvala "pučem", navodeći da se odlukom o ponavljanju izbora pod pritiskom vladajuće partije u državi stvara utisak da je "nelegalno pobediti AKP", a opozicioni list Birgun označio je takvu odluku "državnim udarom", tvrdeći kako je njome suspendovana pravda.

Erdogan je, međutim, danas odbacio sve kritike opozicije.

"Elementi koje smo izneli su veoma čvrsti (...) i nije ih moguće pobiti. Iskreno verujemo da su izbori bili obeleženi organizovanim zloupotrebama", rekao je on i dodao kako će ponavljanje izbora “ukloniti sumnju” u izborni postupak u Istanbulu i "ojačati demokratiju".

Ekrem Imamoglu koji je i formalno preuzeo funkciju gradonačelnika prošlog meseca odluku da se izbori ponište ocenio je kao "podmuklu".

"Nećemo praviti kompromise u vezi s našim principima. U zemlji ima 82 miliona patriota koji će se boriti, do poslednjeg momenta, za demokratiju", poručio je Imamoglu i najavio da će učestvovati i na predstojećim izborima.

"Pobedićemo ponovo", objavio je zajednički kandidat opozicije na Tviteru.

Građanski protesti u Istanbulu

Nakon najave ponavljanja izbora usledili su protesti u gradu. Hiljade građana okupilo se u nekoliko distrikta uzvikujući slogane protiv vlasti. Analitičari su nedavne lokalne izbore ocenili kao referendum o politici predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Iako je AKP osvojio 51 odsto glasova u celoj zemlji, CHP je pobedio u Ankari, Izmiru i Istanbulu. U Istanbulu u kome je glasalo oko osaom milion građana je Imamoglu proglašen za pobednika sa razlikom manjom od 14.000 glasova.

Izvor: Beta, RTS, NY Times