Poništena osuđujuća presuda Puzigaći za ubistvo Tatona

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je osuđujuću presudu Dejanu Puzigaći, drugookrivljenom u slučaju Bris Taton i naložio ponavljanje postupka, objavljeno je na sajtu ovog suda. Kako se dodaje, Puzigaća, koji je u maju ove godine osuđen na 12 godina zatvora u ponovljenom postupku pred Višim sudom, do nove odluke ostaje u pritvoru.

Bris Taton - ilustracija

Još nema konačnog sudskog epiloga za dešavanja na Obilićevom vencu 2009. godine kada je grupa huligana, pod obeležijima kluba Partizan, brutalno napala francuske državljane, navijače fudbalskog kluba „Tuluz“ među kojima je bio i Bris Taton koji nakon dobijenih povreda i preminuo.

Dok je deo huligana do danas već odslužio svoje zatvorske kazne, drugookrivljeni u ovom slučaju Dejan Puzigaća, koji se nekoliko godina nalazio u bekstvu, i dalje čeka konačnu sudsku odluku.

Naime, Viši sud Puzigaću je u maju ove godine osudio na 12 godina zatvora, ali je Apelacioni sud ovu odluku poništio i vratio na ponovno odlučivanje.

Razlog za ovu odluku, Apelacioni sud je obrazložio time da Viši sud nije objasnio zašto je kao dokaz koristio prvostepenu i drugostepenu presudu protiv Puzigaće koje su donete dok je on bio u bekstvu.

Takođe, Apelacioni sud je ocenio da je Viši sud pogrešno odbio predlog odbrane da se u toku sudskog postupka suoče i dvojica okrivljenih Stepa Petrović i Dejan Stanković sa Dejanom Puzigaćom.

Foto: Insajder / Apelacioni sud u Beogradu

Sud smatra da su oni mogli biti saslušani jer njih dvojica, u okviru grupe huligana koji su osuđeni u slučaju Taton, nisu osuđeni za krivično delo teško ubistvo već za drugu vrstu krivičnog dela, ali i zbog toga što oni Puzigaću direktno dovode u vezu sa događajima na Obilićevom vencu.

 “Ovakav propust je, po nalaženju Apelacionog suda, značajan tim pre ako se ima na umu da je reč o jedina dva lica koja neposredno i direktno dovode u vezu Puzigaću sa predmetnim događajem” , navodi se u obrazloženju odluke.

U tom smislu, kako dodaje Sud, davanju prilike Puzigaći da se suoči i postavlja pitanja ovim licima bilo je od posebnog značaja za pravo odbrane u ovom postupku.

Apelacioni sud je na kraju zaključio i da je Viši sud propustio da pruži jasne razloge kako je zaključeno da je Puzigaća imao eventualni umišljaj pri izvršenju krivičnog dela ubistvo.

Na kraju obrazloženja, Apelacioni sud naložio je Višem sudu da ponovo razmotri odluke koje je donosio kako bi se “vodilo računa o pravu okrivljenog na efektivnu odbranu”.

Skoro decenija bez konačne presude za Puzigaću

Inače, on je prvo u prvostepenom postupku osuđen na 32 godine zatvora, ali mu je kazna odlukom Apelacionog suda 2012. smanjena na 14 godina zatvora. Nakon što je šest godina bio u bekstvu, Puzigaća je 2015. uhapšen po Interpolovoj poternici na aerodromu u Atini, nakon čega mu je  omogućeno ponavljanje postupka.

Njegovo hapšenje izazvalo je veliku pažnju javnosti, a on je u trenutku privođenja mirno priznao policiji da se zove Dejan Puzigaća i da je za njim raspisana poternica.

Dok je bio u bekstvu, Puzigaća se, prema pisanju medija, zamonašio u Ruskoj pravoslavnoj crkvi na Tajlandu, pa je na beogradski Aerodrom Nikola Tesla sleteo u monaškoj odori, a preuzeo je i ime monah Sava.

Puzigaća pred sudiju u monaškoj odeći

I na samom početku ponovljenog suđenja u aprilu prošle godine Puzigača se pojavio u monaškoj odeći. Tvrdio je da nije učestvovao u prebijanju na smrt francuskog navijača Brisa Tatona kao ni da u vreme tuče nije bio na Obilićevom vencu.

"U svom životu nikada nisam video Brisa Tatona i spreman sam da se podvrgnem poligrafskom ispitivanju", tvrdio je Puzigaća.

Na suđenju je na pitanje zbog čega je bio u bekstvu tvrdio i da „nije bio nedostupan sudu, već prethodnoj izvršnoj vlasti“.

Istovremeno, odgovori svedoka u ponovljenom postupku Puzigaći uglavnom su bili “Ne sećam se ničega, bilo je odavno“.

Podsetimo, francuski državljanin Bris Taton pretučen je 17. septembra 2009. na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči utakmice Partizana i francuskog Tuluza, a umro je 12 dana kasnije od povreda.

Prvostepeni sud osudio je više od 10 optuženih na zatvorske kazne od ukupno više od 100 godina, nakon čega su ove kazne kasnije u višim stepenima smanjene. Pojedini huligani već su odslužili kazne.

Osim Dejana Puzigaće, u slučaju Taton osuđeni su i Ljubomir Marković, Đorđe Prelić, Ivan Grković, Jovan Karbić, Dragan Tomasović, Branimir Četnik, Vladan Suvajac, Stefan Veličković, Milan Tarlać i Bojan Matijević.

Dvojica huligana, Stepa Petrović i Dejan Stanković pravosnažno su osuđeni jer su drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrožavali spokojstvo građana i teže remetili javni red i mir.

Izvor: Insajder