Poništeni rezultati izbora u Kirgistanu nakon protesta pristalica opozicije

Centralna izborna komisija Kirgistana proglasila je danas nevažećim rezultate parlamentarnih izbora održanih u nedelju, nakon što su izbili masovni protesti u glavnom gradu Biškeku i drugim gradovima.

Protesti u Kirgiziji nakon parlamentarnih izbora, 5. oktobar 2020. , Foto: AP Photo/Vladimir Voronin

„Rezultati parlamentarnih izbora održanih 4. oktobra 2020. proglašeni su danas nevažećim“ saopštila je Komisija na svom zvaničnom sajtu.

Odluka je doneta da bi se „izbegle tenzije“ u zemlji, rekla je predsednica izborne komisije Nurzhan Šaildabekova za agenciju Interfaks.

Ranije danas predsednik Kirgistana saopštio je da i dalje kontroliše situaciju u zemlji posle postizbornih nereda kada su demonstranti zauzeli sedište vlade i iz zatvora oslobodili bivšeg šefa države, osporavajući rezultate parlamentarnih izbora. 

Iz predsedništva je saopšteno da predsednik Soronbaj Ženbekov „kontroliše situaciju i izražava uverenje da će političke snage staviti interes zemlje iznad svog interesa“.

Pristalice opozicije noćas su zauzele zgrade vlade i tražile nove izbore optužujući vlasti za proneveru i kupovinu glasova posle pobede dve stranke bliske vlastima. Jedna osoba je poginula, a stotine su povređene u sukobima policije i demonstranata, koji su suzbijani šok bombama i suzavcem.

Najmanje 120 ljudi je povređeno i hospitalizovano u Biškeku.

Demonstracije su održane na poziv pet političkih partija koje nisu uspele da osvoje prag od sedam odsto za ulaz u Parlament.

Preliminarni rezultati izbora objavljeni sinoć pokazuju da je samo pet od 16 partija koje su učestvovale osvojilo mesta u parlamentu zemlje.

Partija Birimdik, koja se smatra da je provladina osvojila je 26 odsto glasova. Mekenim kirgijska partija povezana sa bivšim vodećim carinskim zvaničnikom dobila je 24 odsto. Još tri partije prešle su prag od sedam odsto da bi ušle u parlament.

Kirgistan, gde su bile dve nasilne revolucije 2005. i 2010, jedina je bivša sovjetska republika iz centralne Azije koja ima izvestan politički pluralizam. Međutim zemlju stalno potresaju političke krize.

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koja je došla da posmatra izbore Tomas Boserupa rekao je da su izbori sve u svemu dobro prošli uprkos zabrinutosti oko „verodostojnih navoda o kupovini glasova“.

Izvor: Beta