Ponovo odloženo suđenje bivšem predsedniku Opštine Brus za seksualno uznemiravanje, ispred suda atmosfera na ivici incidenta

Suđenje Milutinu Jeličiću Jutki, bivšem predsedniku opštine Brus, optuženom za seksualno uznemiravanje bivše sekretarice Marije Lukić ponovo je odloženo, a atmosfera ispred suda u Brusu je bila na ivici incidenta.

Suđenje Milutinu Jeličiću-Jutki u Brusu

Kako tvrdi Borivoje Borović, advokat Marije Lukić koja je Jeličića tužila za seksualno uznemiravanje, branioci Milutina Jeličića opstruisali su današnje ročište.

"Smatrali su da sudija nije doneo rešenje o saslušanju svedoka, iako je pre dva pretresa neosporno bilo da će ovi svedoci biti ispitani. Odbrana pokušava da spreči svedokinje koje su bile podnosioci krivičnih prijava da danas svedoče", izjavio je Borović.

On je dodao da se “videlo da sudija nije zaštitio dostojanstvo svedokinje, time što je na pola prekinuo njeno svedočenje”.

“Ovo danas u Brusu ruši ugled pravosuđa u Srbiji i mislim da predmet mora da se izmesti iz Brusa u neki drugi grad", rekao je Borović novinarima ispred Suda u Brusu.

Suđenje Milutinu Jeličiću-Jutki u Brusu

Današnje ročište bilo je prekinuto na neko vreme jer je advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, koja se nedavno priključila timu Jeličićević branilaca, zatražila izuzeće sudije “zbog pristrasnosti”.

Ispred Suda u Brusu danas je atmosfera bila na ivici incidenta jer su održana dva skupa – jedan kao podrška Mariji Lukić i jedan kao podrška Milutinu Jeličiću Jutki. Ranije su, pod parolom "Bus za Brus", aktivisti Inicijative Ne da(vi)mo Beograd organizovali odlazak na današnje ročište.

Podrška Jutki – slika naše propasti

I Jeličić i Lukić, ispred suda su dočekani uz aplauz, a osim transparenata podrške građani koji podržavaju Jeličića na sebi su imali majice sa napisima “Pravda za Jutku”.

Kako se vidi na VICE-ovom snimku, u trenutku kada je u sud ulazila Marija Lukić sa advokatom došlo je do kraćeg sukoba jer im grupa Jeličićevih pristalica nije dozvolila da prođu.

Podsetimo, iako je protiv Jeličića za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja krivične prijave podnelo sedam žena, optužnica je podignuta samo u slučaju Marije Lukić.

Suđenje je nakon dva odlaganja počelo 5. februara, a Marija Lukić je, iako je postupak pred sudom, dobijala pretnje od kojih je najveći broj upućen sa Fejsbuk stranice “Pravda za Jutku”.

Prethodno suđenje 10. aprila odloženo je za danas nakon što je advokatica bivšeg predsednika opštine Brus nije mogla da prisustvuje suđenju. I na tom ročištu, bilo je građana koji su pružali podršku Mariji Lukić, ali i onih koju su došli da daju podršku bivšem predsedniku opštine Brus. Tom prilikom deljene su i fotografije na kojima se vidi telo žene u donjem vešu, za koju tvrde da je Marija Lukić.

Jeličić je 1. marta izjavio da podnosi ostavku na funkciju predsednika Opštine, ali je ona dostavljena lokalnom parlamentu tek 14. marta. Odbornici su njegovu ostavku konstatovali 2. aprila.

Inače, kao razlog za podnošenje ostavke, Milutin Jeličić je u pismu dostavljenom Tanjugu 1. marta naveo da s te funkcije odlazi jer se “slučaj zbog kojeg mu se sudi koristi za direktan napad na predsednika Aleksandra Vučića i za urušavanje SNS”.

U tadašnjem pismu Jeličić je naveo i da zamrzava članstvo u Srpskoj naprednoj stranci.

Postupak protiv Jutke komentarisao je i sam predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić, izjavivši da dela zbog kojih je optužnica podignuta protiv njega nije počinio u vreme dok je bio član SNS-a, već, kako je naveo, u vreme kada je bio "dosovac". On je tada dodao i da SNS neće tolerisati siledžijsko ponašanje i da je važno da se vidi šta će reći nadležni organi.

Prijava i zbog nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu

Inače, protiv Jeličića se vodi i postupak po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji je imao kao predsednik Opštine prekršio zakon u slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu.

Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se u ovom slučaju sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Insajder je u emisiji “Vrh bezakonja”, emitovanoj u maju prošle godine, objavio na koje je sve načine pokušano da se spreči rušenje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu kao i kako su pojedine institucije u tome pomagale investitorki Snežani Mitković.

Na pitanja novinara Insajdera tada je odgovarao i sam Milutin Jeličićić Jutka.

Izvor: N1, Vice, Insajder