Ponovo odloženo suđenje Simonoviću, kažnjeni advokati optuženih

Suđenje nekadašnjem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, optuženom da je naložio paljenje kuće novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću, odloženo je za 20 septembar.

Dragoljub Simonović na jednom od suđenja

Kako javlja N1, na ročište nisu došli advokati optuženih Dragoljuba Simonovića i Igora Novakovića, koje je Drugi osnovni sud zbog nedolaska kaznio sa po 80.000 dinara. 

Sudija je rekao i da nema uslova za nastavak suđenja danas.

Optuženi Aleksandar Marinković takođe nije došao na suđenje, a njegov advokat rekao je da ne zna zašto.

Novinar portala Žig info Milan Jovanović ocenio je danas da je kazna od po 80.000 dinara za branioce osoba optuženih da su organizovali paljenje njegove kuće u Vrčinu suviše blaga, jer se radi o opstrukciji suđenja.

“Očigledan je dogovor okrivljenih i advokata. Za pronevere koje su se desile u opštini Grocka, to je sitan novac”, rekao je Jovanović.

Sud je na prethodnom ročištu odbio da glavni pretres za paljenje kuće Jovanovića, zakazan za danas pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu, bude odložen zbog korišćenja godišnjih odmora, kako su u zahtevima naveli advokati svih optuženih.

Na suđenju, održanom 24. maja, pročitan je samo optužni predlog, jer je advokatica Zora Dobričanin, koja brani Mihailovića, imala zakazano suđenje u Višem sudu. Avokati ostalih optuženih nisu se složili da se današnje suđenje nastavi bez nje.

Četvoro optuženih, jedan sporazum s Tužilaštvom

Početak suđenja bivšem predsedniku Opštine Gorcka bio je zakazan za 9. april, ali je tada ipak odložen jer se Simonović nije pojavio u Drugom osnovnom sudu, jer, kako je rekla advokatska pripravnica, nije dobio poziv za suđenje ni optužni predlog. Sudija Slavko Žujić konstatovao je da “nema procesnih uslova za održavanje glavnog pretresa zbog izostanka prvooptuženog i njegovog branioca”.

Sudija je tada naveo da ne postoji dokaz da su Simonoviću uručeni poziv i optužni akt, dodajući da su pošte bile u štrajku, a slični problemi su se javljali i u nizu drugih predmeta. Ipak, ostali optuženi su se pojavili na glavnom pretresu, uz navode njihovih zastupnika da su optužni predlog dobili četiri dana ranije.

Pored Aleksandra Marinkovića, Igora Novakovića, Vladimira Mihailovića i Dragoljuba Simonovića, zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića uhapšena je i Bojana Cvetković Šijacki, koja je u međuvremenu osuđena na šest meseci kućnog pritvora, uz obavezu nošenja “nanogice”, kao i na novčanu kaznu od 50.000 dinara, pošto je sklopila sporazum s tužilaštvom o priznanju krivičnog dela. Marinković i Novaković su 22. februara pušteni da se brane sa slobode.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića da je podstrekivao ostale optužene da zapale imovinu Milana Jovanovića, a na teret mu se stavlja krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti".

On je uhapšen tek 25. januara, zbog sumnje da je naložio paljenje kuće Jovanoviću. Pušten je na slobodu 7. marta, posle 40 dana provedenih u pritvoru.

Drugo osnovno tužilaštvo je uložilo žalbu na tu odluku Suda, ali je ona odbijena.

Za Simonovića tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da mu izrekne kaznu od osam godina zatvora, Mihajloviću i Novakoviću, kao saučesnicima pet godina, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Simonović je bio predsednik opštine do kraja marta, kada je podneo ostavku i u pisanoj izjavi naveo je da se povlači iz politike jer ne želi da se njegovo ime “besprizorno i svakodnevno koristi zarad političkih obračuna sa Srpskom naprednom strankom”.

Kuća novinara Milana Jovanovića zapaljena je 12. decembra prošle godine, nakon što su na garažu koja se nalazi u dvorištu nepoznati napadači s kapuljačama na glavi bacili dva molotovljeva koktela. 

U požaru je osim kuće od 200 kvadrata i garaže izgoreo i automobil. Novinar i njegova supruga su uspeli da se spasu tako što su pobegli kroz prozor.

Izvor: N1, Beta, Insajder