Ponovo propala prodaja Jugoremedije, fabrika i dalje bez dozvola za stavljanje lekova u promet

Prodaja zrenjaninske Fabrike lekova Jugoremedija proglašena je danas neuspešnom jer nije bilo zainteresovanih kupaca koji bi uplatili i preuzeli prodajnu dokumentaciju, potvrdio je za Insajder stečajni upravnik Radovan Savić. Ovo je treći put u poslednjih godinu dana da propada pokušaj prodaje ove nekadašnje značajne fabrike lekova, a kao glavni razlog za to je što se Jugoremedija prodaje bez svoje najvrednije „imovine“ - dozvole za proizvodnju i promet lekova čija je procenjena vrednost 16, 2 miliona evra.

Jugoremedija

Naime, u prodajni paket Jugoremedije nisu uključene dozvole jer bivši zakupac firma Union Medic visokog funkcionera SPS-a Milana Selakovića odbija da ih vrati, iako je ugovor o zakupu odavno istekao, zbog čega je stačajni upravnik protiv njega podneo krivičnu prijavu.

U prodajni paket, pored industrijskog kompleksa i opreme, ušla je i parnica pred Privrednim sudom u Zrenjaninu za povraćaj dozvola, što nije garant da će se dozvole na kraju i vratiti u Jugoremediju. .

„Mi smo uradili sve što je bilo do nas i nemamo više zakonskih mogućnosti da delujemo. I dalje se nadamo da će potencijalni kupac Jugoremedije da napravi nekakav dogovor o vraćanju dozvola. Svakako da je teško da se ovo reši bez odgovornih u Ministarstvu privrede i Ministarstvu zdravlja, ali na to ne možemo da utičemo. Mi ćemo videti šta ćemo u narednom periodu, možda ćemo pokušati da promenimo način prodaje“, ističe za Insajder stečajni upravnik Radomir Savić.

Procenjena vrednost imovine Jugoremedije koju, između ostalog, čine industrijski kompleks i oprema, ali i parnica za povraćaj dozvola, iznosila je blizu 3,9 milijardi dinara.

Za učešće u nadmetanju za kupovinu Jugoremedije zainteresovani kupac je trebalo da uplati depozit u iznosu od 777,3 miliona dinara.

Nema dozvola, nema zainteresovanih kupaca

Podsetimo, prvi pokušaj prodaje Jugoremedije je propao u oktobru prošle godine zbog toga što je sud u Zrenjaninu pod pritiskom poverilaca Jugoremedije otkazao prodaju jer je fabrika trebalo da se proda bez dozvola koje je uzurpirao bivši zakupac fabrike firma Union-Medic čiji je vlasnik funkcioner SPS-a Milan Selaković. Kada je proglašen bankrot Jugoremedije 2016. godine, Selaković je bio dužan da fabrici vrati i dozvolu odnosno ono što pripada Jugoremediji, međutim, on je to odbio da uradi.

I drugi pokušaj prodaje Jugoremedije je propao u februaru ove godine, pa se postavlja pitanje zbog čega se prodaja uopšte pokušava dok se ne vrate dozvole. Savić je nakon što je prodaja propala u februaru za Insajder istakao da se Ministarstvo privrede uključilo u traženje kupca, međutim, u ovom Ministarstvu su to negirali za Insajder.

Podsetimo, nekada značajna socijalistička fabrika lekova, zrenjaninska Jugoremedija, u poslednjih 16 godina prošla je trnovit „tranzicioni“ put – od sumnjive privatizacije niškom biznismenu Jovici Stefanoviću Niniju, preko višegodišnjeg otpora radnika i akcionara za opstanak firme, nerazjašnjene „uloge“ države u uništenju firme, do stečaja i, na kraju, bankrota koji je proglašen 2016. godine.

Zbog isprepletanih veza države sa privatnim vlasnicima, Jugoremedija je „zaslužila“ i značajno mesto na spisku 24 sumnjive privatizacije čije hitno rešavanje je zatražila Evropska Unija.

Funkcioner SPS-a uzurpirao dozvole

Milan Selaković funkcioner SPS i vlasnik privatne firme Union Medic 2013, godinu dana posle proglašenja stečaja, uzeo je Jugoremediju u zakup. Na taj način Selakoviću je praktično pripala i najvažnija „imovina“ Jugoremedije - dozvole za proizvodnju i promet lekova.

Kada je prošle godine proglašen bankrot Jugoremedije, Selaković je bio dužan da fabrici vrati i dozvolu odnosno ono što pripada Jugoremediji, ali je to odbio da uradi.

Stečajni upravnik Radomir Savić je pokrenuo tužbu protiv Selakovićeve firme Union-Medic koja je, van svih zakonskih osnova, preuzela dozvolu za proizvodnju i promet lekova od fabrike lekova. Uprkos tome, stečajni sudija Aleksandar Stoikovski je naložio raspisivanje oglasa za prodaju u kome se kao imovina Jugoremedije ne navodi dozvola za proizvodnju lekova, već upravo parnica za njen povraćaj.

U Odboru poverilaca malih akcionara Jugoremedije smatraju da se prodajom fabrike pre okončanja parnice drastično privileguje upravo Selakovićev Union-Medic koji je uzurpirao licencu i koji jedini ima ekonomski interes da kupi Jugoremediju bez ovih dozvola.

Sumnja da se prodaja Jugoremedije namešta za kupca bliskom Selakoviću mogla je biti izbegnuta da stečajni sudija nije naredio da se oglasi prodaja fabrike pre završetka sudskog spora.

Vlasnik Union Medic-a i visoki funkcioner SPS-a Milan Selaković odbio je da odgovori na pitanja Insajdera o sukobu sa Jugoremedijom zbog dozvola za lekove zbog toga što je, kako je naveo, parnica u toku.

Pogledajte ceo prilog Insajdera o situaciji u Jugoremediji.