Ponovo propala prodaja zrenjaninske Jugoremedije

Šesti pokušaj prodaje zrenjaninske fabrike lekova „Jugoremedija” nije uspeo, jer juče, kada je istekao rok za dostavljanje ponuda i uplatu depozita, ponovo nije bilo zainteresovanih kupaca ni po početnoj ceni koja je još jednom bila umanjena i iznosila je 1,2 milijarde dinara, odnosno oko 10 miliona evra.

Jugoremedija

Prodaja je planirana za 26. februar, međutim, kako je juče istekao zakonski rok za dostavljanje ponuda i uplatu depozita, a zainteresovanih nije bilo, izvesno je da se ona još jednom odlaže.

Stečajni upravnik Radovan Savić je novinarima rekao da će datum nove prodaje biti oglašen uskoro.

Na prodaju su ponuđene zalihe lekova, mašine i uređaji za proizvodnju lekova, vozila, zgrade i pomoćne zgrade, čija je procenjena vrednost iznosi 3.8 milijardi dinara.

Zrenjaninska fabrika lekova je u stečaju od 2016. godine, a prvi pokušaj prodaje propao je u oktobru 2017. godine, kada nije bilo zainteresovanih kupaca. Od tada usledilo je nekoliko neuspešnih nadmetanja, a cena fabrike je posle svakog nastavila da pada. Poslednja neuspešna prodaja bila je oglašena za novembar 2018. godine po početnoj ceni od 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16 miliona evra.

Bez zainteresovanih kupaca zbog uzurpiranja dozvola za proizvodnju lekova

Glavni razlog zašto su prodaje neuspešne jeste što se Jugoremedija prodaje bez svoje najvrednije „imovine” – dozvole za proizvodnju i promet lekova čija je procenjena vrednost bila oko 16 miliona evra.

Dozvola nema u prodajnom paketu, jer bivši zakupac, firma Union Medic, koja je u vlasništvu visokog funkcionera SPS Milana Selakovića, odbija da ih vrati, mada je ugovor o zakupu odavno istekao. Zbog toga je stečajni upravnik protiv njega podneo krivičnu prijavu, ali to nije garancija da će dozvole na kraju biti vraćene Jugoremediji.

Uprkos tome, stečajni sudija Aleksandar Stoikovski je naložio raspisivanje oglasa za prodaju u kome se kao imovina Jugoremedije ne navodi dozvola za proizvodnju lekova, već upravo parnica za njen povraćaj. Osim parnice, u imovinu ove fabrike ušli su industrijski kompleks i oprema.

Nekada značajna socijalistička fabrika lekova, zrenjaninska Jugoremedija, u poslednjih 17 godina prošla je trnovit „tranzicioni“ put – od sumnjive privatizacije niškom biznismenu Jovici Stefanoviću Niniju, preko višegodišnjeg otpora radnika i akcionara za opstanak firme, nerazjašnjene „uloge“ države u uništenju firme, do stečaja i, na kraju, bankrota koji je proglašen 2016. godine.

Zbog isprepletanih veza države sa privatnim vlasnicima, Jugoremedija je „zaslužila“ i značajno mesto na spisku 24 sumnjive privatizacije čije hitno rešavanje je zatražila Evropska Unija.

Izvor: Beta, Insajder