Ponovo se urušio potporni zid na Koridoru 10

Potporni zid uz budući auto-put između Motela "Predejane" i Caričine doline u Grdeličkoj klisuri, duž Koridora 10, srušio se u toku dana, saopštilo je preduzeće Koridori Srbije. Ovo je drugi put u poslednjih godinu dana da se ruši zid na ovom putu.

Arhiva/ Urušen potporni zid, Koridor 10

U Koridorima Srbije rekli su agenciji Beta da još ne znaju uzrok rušenja zida na "zaštitnoj kosini 6", a nisu mogli ni odgovoriti na pitanje o tome kolika je šteta i koliko će trajati popravka.

U toku su sastanci izvođača radova, investitora, projektanta i drugih učesnika u tom projektu.

Izvođač radova je bugarska kompanija "Trace", a stručni nadzor ima "Louis Berger i Egnatia Odos". Radove s kreditom od 37,51 milion evra finansira Evropska investiciona banka.

Na fotografijama na društvenim mrežama se vidi da se iznad zida odvalio deo brda, što je, najverovatnije izazvalo njegovo rušenje.

U saopštenju Koridora Srbije navodi se da je deo Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru tehnički izuzetno zahtevan teren za izgradnju.

U Grdelici je 155.000 kvadratnih metara kosina koje se stabilizuju duž auto-puta.

Inače, ovo je drugi put od prošle godine da se kod Motela "Predejane" ruši potporni zid na tom putu u izgradnji.

U aprilu prošle godine mediji su preneli da se urušio deo potpornog zida na Koridoru 10 kod Predejana i da se taj zid nalazi u blizini ulaza u tunel koji se tek gradi.

Povodom tadašnjeg rušenja, javno preduzeće Koridori Srbija saopštili su da obrušavanje u toku gradnje neke deonice nije ništa neobično i da su takve situacije normalne na velikim i zahtevnim projektima.