Ponovo sprečeno prinudno iseljenje devedesetogodišnje žene iz Sarajevske ulice

Prinudno iseljenje devedesetogodišnje Mare Džanković iz stana u Sarajevskoj 67 u Beogradu danas su ponovo sprečili aktivisti organizacije Krov nad glavom. Iseljenje je ovog puta pokušano bez najave, a predstavnik izvršiteljske kancelarije Mirjane Dimitrijević pojavio se ispred stana sa velikim brojem policajaca. Mara Džanković, koja boluje od embolije pluća i teške srčane insuficijencije, ne odbija da napusti stan koji je prodat zbog duga, već je tražila dvomesečno odlaganje zbog lošeg zdravstvenog stanja, međutim, izvršiteljka Mirjana Dimitrijević nije odobrila odlaganje. Novinari Insajdera su u više navrata pokušali da stupe u kontakt sa izvršiteljkom Mirjanom Dimitrijević u vezi sa ovim slučajem, međutim, odgovore nismo dobili.

Prinudno iseljenje devedesetogodišnje Mare Džanković iz stana u Sarajevskoj 67 u Beogradu

Danijela Džanković, ćerka devedesetogodišnje Mare, inače jedini član porodice, za Insajder kaže da su ona i njena majka pristale na iseljenje, ali da su tražile da bude odloženo dok se njena majka ne oporavi. Mara je, uz medicinsku dokumentaciju, poslala zahtev izvršiteljki da se iseljenje odloži na 30 dana, odnosno za 18. mart. Ona se, kako navodi, još oporavlja od operacije koju je imala početkom januara ove godine, i potrebno joj je vreme da se iseli.

Danijela tvrdi da je današnje iseljenje bilo nenajavljeno i da su, umesto predstavnika izvršiteljske kancelarije, nju kontaktirali kupac stana i policijski komandir.

Zbog prodaje stana, podneta pritužba Komori izvršitelja i Ministarstvu pravde

Danijela Džanković tvrdi da je stan prodat na nezakonit način, jer nije poštovan sporazum po kome su one, pre javne licitacije, imale pravo da same prodaju stan i tako namire dug.

„Mi smo po sporazumu s poveriocima imale pravo da prodamo stan do 7. oktobra. Oni su 4. oktobra zakazali prodaju ovde ispred zgrade, bilo je tu oko 14 kupaca i onda je kupac izneo ponudu sutradan, 5. oktobra. Izvršiteljka je prihvatila tu ponudu i zatim, mesec dana kasnije, zaključila ugovor“, kaže ćerka Mare Džanković.

Ona dodaje da je pritužbu uputila Komori izvršitelja, kao i da se obratila Ministarstvu pravde.

„Rekli su mi da će oni pritužbu proslediti izvršiteljki, kao i da ima zakonski rok od 15 dana da na tu pritužbu njima odgovori i da će me o tome obavestiti. To je bilo 19. novembra, a ja od tad nisam dobila nikakav odgovor“, navodi ćerka Mare Džanković.

„Oni su nas zvali jutros u osam ujutru na fiksni. Ja sam bila potpuno iznenađena takvim postupkom. Policijski komandir mi je rekao da je bolje da izađem ili će da pozove brigadu. Šta ja imam sa njima, ne razumem zašto iz izvršiteljske kancelarije ne odgovaraju na naše zahteve. Ovakav način izbacivanja na ulicu stare i bolesne žene je potpuno nehumano i neshvatljivo,“ ističe ona za Insajder.

Prema njenim rečima, policijski komandir je nju sutra pozvao u SUP Savski venac kako bi se dogovorili o konačnom datuma iseljenja, a sa njom će na pregovore ići i predstavnici organizacije Krov nad glavom.

„Sutra u 11 su pregovori. Otići ću zajedno sa predstavnicima Krova nad glavom, ali iskreno ne razumem zbog čega ja pregovaram sa policijom o iseljenju kada je njihova dužnost samo da pružaju asistenciju pri izvršenju“, kaže Danijela za Insajder.

I prethodni pokušaj iseljenja devedesetogodišnje Mare Džanković 18. februara sprečili su aktivisti organizacija Krova nad glavom i Kolektivne odbrane stanara.

Ivan Zlatić iz organizacije Krov nad glavom ističe da je policija jutros zatvorila deo Durmitorske ulice i legitimisala građane koji su sprečavali iseljenje.

„Izvršitelj iz kancelarije Mirjane Dimitrijević je došao sa velikim brojem policajaca, kupcem stana i medicinskim tehničarem. Policija je zatvorila deo Durmitorske i legitimisala građane ispred zgrade, kao i građane koji su stajali ispred stana. Sve je trajalo oko dva sata, jer je kupac insistirao kod policije i izvršitelja da nas fizički ukloni i obavi iseljenje“, kaže Zlatić za Insajder.

On dodaje da će Krov nad glavom i sutra podržati Maru Džanković na pregovorima u policiji.

Izvor: Insajder