Portparol Tužilaštva za zločine OVK za Insajder: Proveravamo sve navode iz izveštaja Dika Martija

U izveštaju Dika Martija ima mnogo toga i mi vršimo sveobuhvatnu istragu njegovog sadržaja, kaže za Insajder Kris Benet, portparol Specijalnog suda za zločine OVK. On je tako prokomentarisao navode potpredsednika Skupštine Kosova Džavita Haljitija, koji je danas izjavio da će svi koji se pominju u izveštaju Dika Martija, a za koje postoje dokazi, biti pozvani pred Specijalni sud.

Presuda, ilustracija

Na pitanje Insajdera da li će poziv za saslušanje dobiti i Hašim Tači, predsednik Kosova, koji se u Martijevom izveštaju pominje kao vođa kriminalne mreže, Benet nije želeo da odgovori.

„Ne možemo da govorimo o statusu istrage i o operativnim pitanjima“, kaže on.

Potpredsednik Skupštine Kosova danas je izjavio da će Specijalni sud pozvati sve osobe koji se pominju u izveštaju švajcarskog senatora Dika Martija, a koji je postao i zvanični dokument Saveta Evrope, ako budu pronađeni dokazi. Marti je pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

U centru izveštaja i optužbi za ratne zločine pominju se predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Skupštine Kadri Veselji, bivši komandanti OVK, Azem Sulja, Fatmir Ljimaj, Džavit Haljiti, Ramuš Haradinaj i drugi.

Kako su juče objavili mediji, prva grupa nekadašnjih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova danas će avionom otputovati u Hag, gde će ih saslušati tužioci Specijalnog suda za zločine OVK počinjene tokom rata. Spisak putnika još nije objavljen, ali je, kako pišu mediji, pozive za saslušanje dobilo desetak bivših pripadnika OVK, uključujući Rustema Mustafu, Samija Ljuštakua, Sokolja Dobrunu, Hazifa Mehmetija, Safta Šalju i Sabajdina Cenu.

Benet ne želi da otkrije ko će sve i kada biti saslušan i ponovio da o operativnim podacima iz istrage ne može da govori.

„Specijalno tužilaštvo za zločine OVK ima mandat da intervjuiše osumnjičene, žrtve i svedoke. To smo radili i prošle godine“, kaže portparol Tužilaštva za Insajder.

Izvor: Insajder