Poruka američkih zvaničnika Prištini: Dok ne ukinete takse ne možemo vratiti naš odnos na prethodni nivo

Savetnik predsednika Kosova Hašima Tačija i bivši ministar spoljnih poslova Petrit Seljimi objavio je na Tviteru pismo koje su, kako se može videti, trojica visokih američkih zvaničnika Bele kuće, Stejt departmenta i ministarstva odbrane Metju Palmer, Lora Kuper i Džon Ert poslali Tačiju, kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju i predsedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseljiju. U pismu je još jednom zatraženo ukidanje taksi koje je kosovska vlada uvela na robu iz Srbije i BiH, uz podsećanje da je „hiljade američkih diplomata i vojnika bilo angažovano u pokušajima da izgrade budućnosti Kosova“.  Nakon što im je uručeno pismo, kosovski lideri su se sastali, a nakon sastanka medijima se obratio Haradinaj i ponovio da takse neće biti ukinute.

Zgrada Stejt dipartmenta

„Neverovatno je da posle svega što smo zajedno uradili Kosovo tako olako shvata naše prijateljstvo i ignoriše naš savet", navodi se u pismu koje je Seljimi objavio.

Američki zvaničnici poručuju i da Kosovo „nema boljeg prijatelja“ od SAD i da su SAD i dalje spremne da pomognu i podrže Kosovo u postizanju sporazuma sa Srbijom.

„U poslednjih 20 godina to je bilo nemoguće. Iako je i dalje teško dostići taj cilj, to je put koji mora biti pređen da bi bila dostignuta sigurnost i napredak. Želimo da Srbija i Kosovo postupaju odgovorno kako bi dijalog bio nastavljen. Prvi korak u tome mora biti ukidanje taksi. Dok to ne uradite, ne možemo vratiti naš odnos na prethodni nivo“, navedeno je u pismu.

Zvaničnici podsećaju na to da je otkazana poseta komandanta Nacionalne garde Ajove general-majora Timotija Ora Kosovu, a da je razlog to što Kosovo nije ukinulo takse.

“Volimo Ameriku, ali nećemo se pokoriti Srbiji”

Sastanku kosovskih lidera povodom ovog pisma večeras su, pored kosovskog predsednika Hašima Tačija, i premijera Haradinaja, prisustvovali i ministri spoljnih poslova, trgovine, unutrašnjih poslova i infrastrukture – Bedžet Pacolim, Endrit Šalja, Ekrem Mustafa i Palj Ljekaj, javlja portal Kossev.

Nakon sastanka medijima se obratio samo Ramuš Haradinaj, koji je pozvao SAD da razumeju poziciju Kosova, a svoje koalicione partnere da budu ujedinjeni i istraju u odluci da ne ukinu takse.

„Sastao sam se sa ambasadorom Filipom Kosnetom, koga mnogo poštujem. Tražio je da Kosovo suspenduje takse i predao pismo liderima svih institucija. Mi smo mu objasnili našu poziciju, rekli da volimo Ameriku, ali da se nećemo pokoriti Srbiji,“ rekao je Haradinaj, prenosi Klan Kosova.

Haradinaj je dodao i da se njegova odlučnost nije „ni hrabrost ni arogancija“, već da on želi da „nakon 20 godina razreši situaciju koju je stvorila Srbija“.

Komentarišući poslednje izjave iz SAD o mogućim sankcijama zbog odbijanja Prištine da ukine takse, Haradinaj je ranije danas rekao da pritisci ne mogu da utiču na Kosovo.

"Taksa može da bude beskonačna, stalna dok se ne reši problem Kosova i Srbije. Nema sankcija koje nas mogu naterati da ukinemo taksu. Niti od država niti od organizacija. Treba da se podsetimo odakle dolazimo, iz najtežih perioda koje smo prošli. Pritisci nisu pravi jezik za nas, ne daju efekte", rekao je Haradinaj novinarima posle sednice Vlade.

Ponovio je da će taksu ukinuti samo kada dobije garancije da će konačni sporazum dovesti do priznanja Kosova, kao i da dijalog ne bi trebalo da bude uslovljen.

"Dijalog je počeo pre uvođenja takse, ali je povezan sa priznanjem od strane Srbije i nikada nije uslovljen, tako treba da bude i sada. To podrazumeva da se reše sva otvorena pitanja između dve države", rekao je kosovski premijer.

Vlada Kosova uvela je takse na robu iz Srbije i BiH 6. novembra, da bi ih 21. novembra povećala na 100 odsto. Takva odluka je doneta nakon odluke Interpola da odbije zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju.

Zbog uvođenja taksi suspendovan je dijalog Beograda i Prištine u Briselu, a srpski zvaničnici poručili su da on neće biti nastavljen dok carine na robu iz Srbije ne budu ukinute.

Umesto ukidanja, međutim, takse od 100 odsto uvedene su i na proizvode stranih kompanije koji se proizvode i uvoze iz Srbije.

Promeni stavova Prištine nisu doprineli ni pritisci Brisela.

Izvor: Insajder