Poslanici Dveri nastavili štrajk glađu, Obradović: Karakteristično da su se istovremeno oglasili i Aleksandar Vučić i RTS

Lider Dveri i narodni poslanik Boško Obradović, koji je već deseti dan u štrajku glađu, izjavio je danas da on i njegov kolega Ivan Kostić, koji štrajkuje osmi dan, nastavljaju sa protestom ispred Skupštine Srbije. Obradović je komentarišući pismo kojim je RTS odbio njihov zahtev za učešće u emisiji od sat vremena, on je rekao da je to vrhunac beščašća.

Boško Obradović i Ivan Kostić ispred Skupštine Srbije Foto: Srđan Ilić

Obradović je saopštenje RTS-a u kome su odbili zahtev lidera Dveri da u emisiji na tom javnom servisu objasni razloge zbog kojih je stupio u štrajk glađu ispred Skupštine Srbije, nazvao tužnim,  tragičnim, i sramnim, navodeći da to predstavlja vrhunac beščašća u novinarskoj profesiji RTS-a.

Prema njegovoj oceni, to je najbolja slika u kakvom medijskom mraku mi živimo.

"Poistovećivati narodnog poslanika i predsednikajedne parlamentarne političke organizacije, koji je izabran na izborima kao nosilac izborne liste pod svojim imenom i prezimenom, sa fudbaerom koji je promašio penal, ili studentom koji je pet puta nije položio ispit i koji traži da ispriča svoju tužnu priču na RTS-u je samo tužna slika odnosa javnog medijskog servisa i konstantnog kršenja Ustava i svih zakona koji se bave slobodom medija", rekao je Obradović.

On je istakao da nema pretenzije da uređuje RTS pošteno, već da je tražio skromnih 60 minuta kako bi ukazali na brojne teme koje RTS ne prenosi.

"Da RTS časno i po zakonu radi svoj posao  ne bi bilo potrebe da ga bilo ko uređuje i svi bismo poštovali njegovu autonomiju. Ali kada RTS konstatno krši Ustav, Zakon o javnom medijskom servisu i praktično skriva istinu od građana, koji ga plaćaju, onda smo dužni da branimo Ustav i zakone i da branimo pravo da znamo sve kako inače glasi njihov slogan", naglasio je Obradović.

Obradović je ukazao da je karakteristično da su se istog dana o njegovim zahtevima oglasili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i RTS.

RTS je, kako kaže, odbio njihov četvrti zahtev za slobodom medija, dok je Vučić odbio njihov peti zahtev za razgovor i dijalog izeđu vlasti i opozicije, a četiri ostala zahteva koja su strogo poštovanje Ustava, navodi Obradović, nazvao smešnim.

Dodao je da se svakodnevno savetuje sa lekarskim timom i da se izuzev iscrpljenosti osećaju dobro.

Obradović i Kostić odgovorili RTS-u u otvorenom pismu

Predsednik i potpredsednik Dveri, Boško Obradović i Ivan Kostić uputili su otvoreno pismo i odgovor Radio televiziji Srbije (RTS) koja je odbila njihov zahtev za gostovanjem na toj televiziji u trajanju od 60 minuta. Kako su naveli, tražili su 60 minuta na Radio televiziji Srbije kao narodni poslanici.

“Tražili smo samo 60 minuta, da građani mogu da čuju istinu, da objasnimo razloge našeg štrajka glađu, da građani dobiju šansu da čuju šta se zaista dešava u državi, jer vas građani za to plaćaju”, napisali su u otvorenom pismu upućenom glavnim urednicima RTS-a Draganu Bujoševiću i Nenadu Lj. Stefanoviću.

Oni su reagujući na jučerašnji odgovoru RTS-u da njih dvojica ne odustaju od “namere da budu nezakoniti glavni urednik Informativnog programa” naveli da je “jedini nezakoniti urednik Informativnog programa RTS je Aleksandar Vučić, i ne samo informativnog programa Javnog medijskog servisa već urednik cele Srbije”.

Upitali su i zašto se cenzurišu, kako su naveli, žrtve vladajućeg režima.

“Aleksandar Obradović, Marija Lukić, Milan Jovanović, 9 profesorki iz Ćuprije i mnogi drugi čekaju na svojih 60 minuta, kao što se čeka istina o ubistvu Olivera Ivanovića i Stanike Gligorijević. Obrazložite javnosti zašto je Radio televizija Srbije zatvorena i za ove istine, kao i za sve one koji drugačije misle od onoga koji nezakonito uređuje vaš informativni program”, navela su ova dva poslanika u odgovoru RTS-u.

Oni su naveli da je “jednom narod oslobađao Radio televiziju Srbije” i da svi, kako su rekli, znaju kako je to izgledalo, kako se završilo i kako je moglo da se završi.

“Svako onaj ko misli da se tako nešto ne može ponoviti, greši. I svako ko ne čini ništa da to spreči, ne misli dobro ovoj napaćenoj zemlji”, naveli su poslanici Dveri.

Izvor: Insajder