Poslanici odobrili garancije za kredite za EMS i EPS

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas četiri ekonomska zakona.

Aleksandar Antić

Izglasani su Zakon o davanju garancija Srbije u korist Nemačke razvojne banke (KfW) po zaduženju Elektroprivrede Srbije (EPS), kao i zakon kojim se daju garancije za kredite KfW po zaduženju Elektromreža Srbije (EMS). Poslanici su usvojili i dopune Zakona o osiguranju depozita i dopune Zakona o Agenciji za osiguranje depozita. Prema novim propisima, Agencija za osiguranju depozita će moći da ulaže u državne devizne hartije od vrednosti.

Vlada Srbije je dopunom Zakona o osiguranju depozita omogućila Agenciji za osiguranje depozita da devizna sredstava ulaže i u devizne dužničke hartije od vrednosti koje izdaje Republika Srbija ili Narodna banka Srbije.

Procena Vlade Srbije je da će se uvođenjem nove mogućnosti za ulaganje deviznih sredstava Fonda za osiguranje depozita smanjiti troškovi Fonda koji su uzrokovani negativnim kamatnim stopama u evrozoni. Procene su da će se trend negativnih kamatnih stopa nastaviti i u narednim godinama, te će predložena dopuna omogućiti smanjenje troškova Fonda nastalih po tom osnovu.

Srbija će biti garant kredita od 45 miliona evra KfW za Elektroprivredu Srbije predviđeno je novousvojenim zakonom. Kredit je namenjen modernizaciji sistema za otpepeljivanje Termoelektrane Nikola Tesla A, a novac za otplatu te pozajmice obezbediće EPS iz sopstvenih prihoda Kredit KfW otplaćivaće EPS 12 godina, uključujući period počeka od pet godina,a poslednja rata glavnice dospeva na naplatu 2028, po fiksnoj kamati od 0,8 odsto godišnje.

Usvojeni su i propisi za davanje garancija KfW za kredit od 15 miliona evra namenjen EMS. Ta pozajmica biće iskorištena za energetsku efikasnost u prenosnom sistemu. Otplaćivaće se po fiksnoj kamati od 0,8 odsto godišnje u roku od 12 godina, uključujući period počeka od tri godine.

Poslanici opozicije negodovali su danas što država uzima kredite, umesto da projekte sprovodi iz sopstvenih sredstava, ukoliko ih već ima. Oni su kritikovali i davanje garancija za kredite KfW po zaduženju EMS i EPS.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić odbacio je kritike opozicije u vezi davanja garancija za kredite KfW.

"Procedure za svaki zajam su vrlo stroge, a svaki projekat se realizuje po međunarodnom tenderu", rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, na međunarodnom tenderu biće izabrani i izvođači radova i oprema, na osnovu toga ko da najbolju ponudu, a KfW, preko svojih stručnih organa, kontroliše svaku fazu tog procesa i sve se radi "po vrlo ozbiljnim i transparentnim procedurama".

Sednica Skupštine Srbije počela je postavljanjem poslaničkih pitanja, koja su se uglavnom odnosila na postavljenje nekadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića za šefa Bezbednosno-informativne agencije. Poslanici su se interesovali i o izgradnji puteva, postupanju srpskih poslanika u Skupštini Kosova i kada će biti otvoren dijalog o članstvu Srbije u NATO.

 Izvor: Beta