Poslanici opozicije: Povući Predlog zakona o nestalim bebama

Poslanici Demokratske stranke, Stranke moderne Srbije i Nove stranke pozvali su poslanike koji učestvuju u radu Skupštine da ne glasaju za Predlog zakona o nestalim bebama, jer, kako ističu, roditelji ne žele novac, već da dođu do istine.

Skupština Srbije / Foto: Srđan Ilić

Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke u Skupštini rekla je da bi usvajanjem takvog predloga roditeljima bili onemogućeno da saznaju dve

Protest roditelja nestalih beba ispred Skupštine: Povući sraman zakon iz procedure

stvari koje su njima najvažnije - istinu o svojoj deci i ko je kriv za krađu beba.

„Molim svoje kolege, koji će možda za tri ili četiri dana na zvuk zvonceta da uskrate roditeljima pravo da ikada saznaju odgovor na to pitanje, neka zamisle da oni sebi postavljaju to pitanje“, rekla je Jerkov novinarima u parlamentu.

Upitala je ministarku pravde Nelu Kuborović, čije je ministarstvo predložilo zakon, za koliko novca bi ona dala svoje dete, aludirajući na predlog prema kome roditelji dobijaju finansijsku nadoknadu do 10.000 evra, u slučaju da ne može da se reši njihov slučaj.

Kako je navela, u prethodnih „šest godina više od 300 puta molila je svoje kolege“ da se u Krivični zakon unese samo jedna izmena, a to je da se krivično delo krađe beba svrsta među ona krivična dela koja ne zastarevaju, što je, kako kaže, odbijeno.

Poslanica i kopredsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura smatra da Predlog zakona o nestalim bebama ne rešava pojedinačno takve slučajeve i dodala da poslanička grupa te stranke neće podržati ovaj zakon i da će zahtevati njegovo povlačenje iz procedure.

Macura je podsetila na slučaj Zorice Jovanović protiv Srbije koji je rešen u Evropskom sudu za ljudska prava.

Potpuno je opravdano, rekla je Macura, nepoverenje roditelja u državu, koja, kako kaže, više do 20 godina odbija da reši problem nestalih beba.

Macura je navela da u predloženom zakonu postoje sporni članovi, među kojima je član 21 u kome se, dodala je, navodi da, ukoliko država ne može da utvrdi okolnosti pod kojima su nestala deca za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji, slučaj zatvara, te član 23 prema kome roditelji dobijaju finansijsku nadoknadu do 10.000 evra, u slučaju da ne može da se reši njihov slučaj.

„Ljudi ne žele novac, žele da mogu da sprovedu kvalitetnu istragu koja će ih konačno dovesti do istine“, rekla je Macura.

I predsednik Nove stranke Zoran Živković smatra da Predlog zakona o nestalim bebama mora da bude povučen iz Skupštine.

Živković je na konferenciji za novinare u parlamentu rekao da roditelje nestale dece treba saslušati na pravi način i da je potrebno formirati novu radnu grupa koja bi se bavila načinima na koje da se rasvetli sudbina svakog nestalog deteta.

I Živković je kritikovao odredbu po kojoj će roditelji dobiti obeštećenje od 10.000 evra.

Na dnevnom redu Skupštine je i Predlog zakona o nestalim bebama. Između 350 i 650 roditelja obraćalo se nadležnim institucijama zbog sumnji da su njihova deca ukradena u porodilištima u Srbiji, ali do danas nisu saznali istinu.

Roditelji nestalih beba se protive predlogu zakonu koji je u skupštinskoj proceduri, tvrdeći da on ne dovodi do istine, već predviđa obeštećenje.

Izvor: Beta