Poslanici razmatraju sporazume o zajmovima: Pohvale Vladi i novim projektima

Pred poslanicima su dva sporazuma o zajmu kako bi se ublažile posledice epidemije korona virusa i to u okviru projekta "Hitan odgovor Republike Srbije na Kovid 19" od 92 miliona evra, a kao podrška ublažavanju pandemije još 200 miliona evra.

Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić

Srbija će se zadužiti 40 miliona evra na ime energetske efikasnosti u zgradama centralne vlasti, a za drugu fazu projekta još 20 miliona evra. Još 200 miliona pozajmiće za projekat vodosnabdevanja i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a za rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja uzima se zajam od 30 miliona evra.

Poslanici će razmotriti i Predlog izmena zakona o regulisanju javnog duga na ime stare devizne štednje gradjana, gde se rok za odlučivanje o prijavama pomera do 31. avgusta 2023. godine.

Poslaničke grupe vladajuće koalicije pohvalile su predloženi set zakona kojima se Srbija zadužuje za više od 580 miliona evra i istakle da je to nastavak uspešne ekonomske politike Vlade Srbije.

Kako je rekao ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe “Aleksandar Vučić - za našu decu” Đorđe Dabić u ovim vremenima se videlo da je bila bitna finansijska stabilnost Srbije i ovaj set zakona samo nastavlja tu proaktivnu politiku Vlade.

"Mi smo za borbu protiv kovida izdvojili više nego mnoge druge zemlje u svetu i Srbija je pokazala da može bolje i više od regiona", rekao je Dabić i najavio novo povećanje plata i penzija sledeće godine.

Dabić je apelovao na građane da nose maske i pridržavaju se preporuka, mada smatra da je Srbija ipak pokazala odgovornost u borbi protiv bolesti kovid 19.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković pohvalio je set predloženih zakona jer se, kako je rekao, odnose na projekte i u lokalnim samoupravama.

Veći deo govora je posvetio pandemiji i ponovio da je počeo da se plaši epidemiologa Predraga Kona, da "niko od tih stručnjaka nije imao tačnu prognozu" te da ne želi satima da sluša lekare kako pričaju o koroni, jer je bilo i ptičjeg i svinjskog gripa i sa time mora da se živi.

Ipak je, rekao je, gledao sinoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako obilazi izgradnju nove kovid bolnice i da ona "prelepo izgleda na televiziji, ali je bitno da brzo ne bude puna".

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Branimir Jovanović podržao je unapređenja sistema energetske efikasnosti i pohvalio ulaganje u borbu protiv širenja kovida, naročito novca koje se ulaže u dve kovid bolnice.

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević rekao je da "prisustvo ministra Siniše Malog na svakoj sednici govori o tome da vlada izlazi otvoreno pred građane i ide u susret problemima".

Milićević je ponovio niz kritika na račun dela opozicije koja, kako je naveo, "želi da profitira na temi korone".

Poslanici će do kraja ove sednice razmotriti i nekoliko kadrovskih rešenja, a glasanje o svim predlozima najavljeno je za četvrtak.

Izvor: Beta, Insajder