Poslanici Srpske liste, posle sastanka s Haradinajem, ponovo sede u sali s poslanicima vladajuće koalicije

Dan nakon što su se zvaničnici Srpske liste sastali s premijerom Kosova Ramušem Haradinajem, deo poslanika ove stranke vratio se danas u Skupštini Kosova u deo sale gde sede poslanici vladajuće koalicije što je u tamošnjim medijima protumačeno kao dokaz da je bio sastanak Haradinaja s predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i potpredsednikom Milanom Radoičićem uspešan.

Milan Radoičić i Ramuš Haradinaj

Portal Zeri info javio je da su potpredsednik Skupštine Kosova Slavko Simić i šef poslaničke grupe Saša Milosavljević danas seli u delu sale gde sede poslanici Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske inicijative.

Simić kritikuje, ali ne demantuje medije

Jedan od potpredsednika Srpske liste, Igor Simić je danas za Radio Kontakt Plus kritikovao medije zbog navoda da je Srpska lista sedela zajedno uz vladajuću koaliciju. Ono što su novinari danas videli u klupama kosovske skupštine i o tome izvestili, on je ocenio kao „neodgovornost i spinovanje kosovskih medija“, „permanentnim spekulacijama“, te „stvaranju kontroverzne kampanje protiv političkih lidera Srba“.

Iako je u prvom delu odgovora rekao da poslanici Srpske liste „svakoga dana odgovorno obavljaju svoj posao u smislu prave opozicije“, u nastavku je rekao takođe i da „bez obzira bili vlast ili opozicija, nisu u prilici da svoja mesta u skupštini pozicioniraju tamo gde mediji žele, kako bi oni koristili svaku priliku da se bave spekulacijama“.

Poslanici Srpske su napustili vladajuću koaliciju kada je uhapšen direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić. Odmah posle toga poslanici Srpske liste su napustili deo gde sedi vladajuća koalicija i prešli udeo gde sede poslanici opozicije. Istovremeno su ministri iz Srpske liste zamrzli funkcije u Vladi Kosova, ali ih nisu napustili.

Haradinaj se juče sastao s liderima Srpske liste Rakićem i Radoičićem. Iz Haradinajevog kabineta u kratkom saopštenju nisu navedene tačne teme razgovora, već stoji da je bilo reči "o opštoj situaciji u zemlji".

„Na ovom sastanku je razmatrana ukupna situacija u zemlji, sa posebnim naglaskom na bezbednosne aspekte, kao i na ekonomski i društveni razvoj,“ navodi se u saopštenju.

Pritom, na fotografijama koje je prosledio Haradinajev kabinet, Radoičić, za koga su donedavno vlasti u Beogradu tvrdile da ne znaju o kome je reč, sedi na mestu koje je uobičajeno rezervisano za šefa delegacija. On je nedavno izabran za potpredsednika Srpske liste.

Haradinaj pozvao SL da se vrati u Vladu

Ipak, o sadržaju sastnak danas je govorio sam Haradinaj. On je rekao da je pozvao je predstavnike Srpske liste da se vrate u vladu, prenosi Kossev.

“S predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i Milanom Radoičićem, koji sada ima političku funkciju u Srpskoj listi, razgovarao sam o partnerstvu s njima i problemima koje imaju. Rekao sam im da bi bilo dobro da se vrate u vladu. Njihovo odsustvo ne šteti Kosovu, već samo njima,“ rekao je Haradinaj na konfefrenciji za novinare.

Pred novu rundu dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, opozicija u Skupštini Kosova zakazala je vanrednu sednicu nakon informacije da je kosovski pregovarački tim već formiran i da nema u njemu predstavnika opozicije. Rasprava je zakazana za 16. jul, dva dana pre nastavka dijaloga.

Prethodno je šef osoblja predsednika Kosova Bekim Čolaku obavestio javnost da je konstituisana pregovaračka ekipa za politički dijalog i da nju čine predsednik Hašim Tači, koji je na njenom čelu, predsednik Skupštine Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj i predsednici stranaka zastupljeni u vladajućoj koaliciji.

Parlamentarna grupa Socijaldemokratske partije (PSD) je u četvrtak počela sa sakupljanjem potpisa za održavanje rasprave o ovoj fazi dijaloga između Kosova i Srbije.

„S obzirom na politički uticaj ovog dijaloga i eventualni dogovor koji proizilazi iz toga, biće u procesu izgradnje države, razvoja demokratije u Republici Kosovo. Putem ove vanredne sednice, poslanici, potpisnici, tražiće raspravu i odluku da se vrati u Skupštinu – najveće zakonodavno telo“, rekao je poslanik PSD-a Visar Imeri.

On je to uradio istog dana kada je „Koha Ditore“ izvestila da je pregovarački tim već oformljen i da ga vodi predsednik, a da ga čine i Predsednik parlamenta, Premijer i lideri parlamentarnih političkih partija vladajuće koalicije.

Poslednji sastanak predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija bio je 24. juna u Briselu.

Vučić je nakon sastanaka rekao ne želi da ulazi u detalje o čemu je tada razgovarano „jer bi to možda moglo da pokvari poziciju Prištine, kao i našu poziciju“.

On je najavio obraćanje naciji u vezi s pitanjem Kosova, a ponovo je spomenuo i mogućnost da će građani odlučivati o konačnom statusu Kosova.

Proces dijaloga ulazi u završnu fazu, koja bi trebalo da bude okončana obavezujućim sporazumom o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

U saopštenju iz kabineta Federike Mogerini se ističe da će se tokom susreta raspravljati o napretku u procesu postizanja sporazuma te će se dogovarati naredni koraci "kako bi se osiguralo da se saradnja između dveju strana obavlja intenzivnim tempom".

Poslanici DSK napustili sednicu Skupštine 

Poslanici Demokratskog saveza Kosova (DSK) napustili su danas sednicu Skupštine Kosova, nakon što su zatražili od vladajuće koalicije da obezbedi prisustvo 61 poslanika. Vladajuća koalicija taj broj poslanika nema, jer otkad je koaliciju napustila Srpska lista, imaju ukupno 51 poslanika.

Ovaj zahtev poslanici vladajuće koalicije su nazvali sramotnim, pošto je na sednici bilo samo sedam od 27 poslanika koje DSK ima u kosovskom parlamentu.

Skupština Kosova nastavlja rad i pored napuštanja sednice poslanika DSK.