Poslanici u štrajku glađu za Insajder o prekidu protesta: Otkud znam dokad, do normalizacije političke scene, dok zakoni ne budu isti za sve

Četiri narodna poslanika – Miladin Ševarlić (samostalni), Boško Obradović (Dveri) i Sandra Božić i Aleksandar Martinović (SNS) svako iz svojih razloga sede ispred Skupštine Srbije i štrajkuju glađu. Ne zna se do kada, a po njihovim izjavama nije sasvim jasno ni šta bi trebalo da se dogodi da prekinu takav vid protesta. Istovremeno, ponovo je u Srbiji zabeleženo da predstavnici vlasti štrajkuju zbog postupaka institucija.

Aleksandar Martinović i Sandra Božić, Miladin Ševarlić i Boško Obradović na skupštinskim stepenicama Foto: Srđan Ilić

Prvi je na stepenice parlamenta seo Miladin Ševarlić nakon što je u holu Skupštine predstavio svoje razloge za protest. Jedan od njih je intervju ruskog ambasadora Aleksandra Bocan Harčenka u kome, između ostalog kaže da se Rusija zalaže za promenu Rezolucije 1244, a drugi izjava predsednika Srbije “da će Kosovo u budućnosti, ne mojom voljom i zato što ću ja da ga priznam, dobiti nezavisnost i suverenost na celoj svojoj teritoriji”.

Protest Ševarlića zbog izjave iz maja prošle godine

Ispostavilo se da izjava Aleksandra Vučića koju je Ševarlić s telefona pustio u holu Skupštine Srbije kao jedan od razloga za štrajk glađu datira iz maja prošle godine.

Miladin Ševarlić Foto: Srđan Ilić

Na pitanje Insajdera do kada planira da nastavi štrajk glađu, Ševarlić je odgovorio: “Otkud znam”.

On je za Insajder rekao da želi da čuje kakva je izjava ambasadora Ruske Federacije koji je u intervjuu Politici rekao da bi Rezolucija 1244 trebalo da bude zamenjena novom rezolucijom i da čuje kakva je reakcija predsednika Srbije “koji se zakleo na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju da će braniti teritorijalni integritet i suverenitet zemlje”, a – kako tvrdi Ševarlić -  juče dao izjavu da će Kosovo na celoj teritoriji biti nezavisno.

Dodao je da je tražio da Skupština o tome raspravlja i da predsednica to nije dozvolila.

Obradović: Ne pomeram se dok ne dođe do normalizacije prilika na srpskoj političkoj sceni

Dokad će sedeti na skupštinskim stepenicama ne zna ni lider pokreta Dveri Boško Obradović.

On je na pitanje Insajdera odgovorio da je njegov plan da se ne pomera dok ne dođe do normalizacije prilika na srpskoj političkoj sceni.

U saopštenju Dveri kao razlozi zbog kojih Obradović štrajkuje glađu navode se sledeći: zaustaviti atmosferu građanskog rata, da prestanemo da mrzimo jedni druge, prevazilaženje krize dogovorom, odlaganje izbora za šest meseci, kada bi svi izašli na slobodne i demokratske izbore; najava Aleksandra Vučića da je spreman da prizna nezavisnost КiM, jer više nemamo šta da izgubimo, stvari su otišle predaleko i mora doći do ozbiljne promene i poziv na dijalog i dogovor svih strana.

Osim toga u saopštenju se navodi i da je “Obradović zamolio sve novinare i javnost da ga ne stavljaju u isti kontekst sa Tomislavom Nikolićem i njegovim ’stiropor štrajkom’”.

Obradović je rekao da ništa ne planira i da "samo moli i preklinje za razum, na ljudskost, na razgovor i dogovor, na mir, na prevazilaženje aktuelne situacije koja nas vodi u veoma opsanom pravcu, atmosferu građanskog rata".

"Mislim da su sve priče ispričane i da su sve dosadašnje aktivnosti prevaziđene ostalo je samo ova kao jedna ljudska poruka da izađemo iz ove opasne situacije u koju smo došli", rekao je lider Dveri.

Na pitanje šta bi ga navelo da prekine štrajk Obradović je rekao da je realno, ljudski i konstruktivno da sve političke opcije sednu za pregovarački sto uz jednog neutralnog posrednika kome svi veruju i koji je za sve autoritet.

Na pitanje koji bi to autoritet bio, Obradović je rekao da ne bi da licitira, ali da sigurno postoji autoritet u srpskom narodu koga možemo svi da prihvatimo kao posrednika, jer Aleksandar Vučić, kako kaže, to ne može biti.

Boško Obradović i Miladin Ševarlić Foto: Srđan Ilić

"Treba nam neko van politike, neko ko je iznad naših stranačkih podela i sukoba. Treba nam neko i koga čitav srpski narod priznaje za autoritet i ko nema nikakav lični i politički interes u svemu ovome i ko brine o opštem dobru", rekao je Obradović, navodeći da nam nisu potrebni ni Brisel, ni Moskva, niti domaće i strane nevladine organizacije.

On smatra da bi svi trebalo da se dogovore da izbori predviđeni za 21. jun budu odloženi, da budu stvoreni uslovi za slobodne i poštene izbore i da se na njih izađe za minimum šest meseci, a onda, kako kaže, neka bolji pobedi.

Martinović: Protest dok tužilaštvo ne počne da radi svoj posao

Konačno, protestu na stepenicama pridružili su se i Sandra Božić i Aleksandar Martinović.

Martinović je za Insajder rekao da će protestovati  dok tužilaštvo ne reaguje na, kako kaže, “fašističke ispade Boška Obradovića i Dragana Đilasa jer zakoni Srbije moraju da budu jednaki za sve”.

Aleksandar Martinović i Sandra Božić Foto: Srđan Ilić

Na pitanje da li na ovaj način prave pritisak na pravosuđe, Martinović je rekao da samo traže da rade posao za koji primaju platu.

"Kad se zaustavi narastajući fašizam u Srbiji, kad se zaustavi vršenje krivičnih dela od strane Boška Obradovića i njegovih pristalica od kojih su neki već bili na izdržavanju robije u trajanju od 13 godina, onda ćemo da vidimo šta ćemo da radimo", rekao je Martinović i dodao da zakon u Srbiji mora jednako da se primenjuje na sve građane.

Lider Dveri Boško Obradović je sa svojim pristalicama u petak fizički nasrtao na predstavnike vladajuće stranke i ministre. Zbog toga je uhapšeno 14 njegovih pristalica i, kako je Insajderu rečeno u Prekršajnom sudu, njima će biti suđeno u redovnom postupku. Boško Obradović nije priveden budući da ga štiti poslanički imunitet, što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Martinović je naveo i da je ovaj štrajk reakcija na, kako kaže, nereagovanje tužilaštva na činjenicu da je upravo ovde ispred zgrade Skupštine narodni poslanik Marjan Rističević bukvalno pretučen i da nema veze sa štrajkom glađu Boška Obradovića.

Martinović je istakao da nikom to ne sme da se desi bilo iz vlasti ili opozicije i da niko ne sme da bude zaštićen samo zato što je narodni poslanik, jer je kao i svi drugi građani dužan da se pridržava Ustava i zakona.

"Šta još treba da se desi da bi Tužilaštvo reagovalo? Je l' treba neko da pogine, da se desi krvoproliće?", upitao je Martinović.

Izvor: Insajder