Poslanici usvojili izmene izbornih zakona - potpise mogu da overavaju i lokalne samouprave

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas predloge izmena i dopuna zakona o izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima i o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Prema ovim izmenama potpisi podrške izbornim listama moći će da se overe i u lokalnim samoupravama, a ne samo kod javnih beležnika. Takođe, minimalna kazna za nepostupanje po propisima nadležnih organa u zaštiti stanovništva sada iznosi 50.000 dinara, umesto dosadašnjih 30.000.

Prva sednica Skupštine Srbije od proglašenja vanredog stanja zbog koronavirusa Foto: Srđan Ilić

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić u načelnoj raspravi je rekao da Vlada predlaže izmene zakona kako bi potpisi podrške izbornim listama, pored javnih beležnika, mogli da se overe i u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi.

Objasnio je da se ovakve izmene predlažu zbog preporuka fizičkog distanciranja i zaštite od virusa, kako se ne bi stvarale gužve tokom prikupljanja potpisa, a i kao posledica dogovora predsednika Srbije sa partijama koje žele da izađu na izbore.

Ružić je podsetio da je rok za podnošenje lista najkasnije 15 dana pre izbora i isti je na svim nivoima.

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđeno je da minimalna kazna za nepostupanje po propisima nadležnih organa u zaštiti stanovništva, umesto 30.000 bude 50.000 dinara.

Ovo zasedanje Skupštine obeležila su i dva incidenta.

Danas su iz različitih razloga u štrajk glađu ispred Doma Narodne skupštine stupila po dva poslanika vlasti i opozicije.

Prethodno, u petak poslanici Dveri predvođeni liderom pokreta Boškom Obradovićem na stepenicama ispred Skupštine Srbije presretali su i nasrtali na poslanike vlasti i ministre, a bilo je i fizičkog kontakta s pojedinima od njih.

Ovaj incident izazvao je brojne reakcije čiji je zajednički imenitelj da nasilje ne sme biti politika, ali ipak, postoje i razlike o oceni onoga što se dogodilo.

Oba zakona stupiće na snagu odmah po objavljivanju u Službenom listu, nakon čega Republička izborna komisija može da odlučuje o nastavku izbornih radnji.

Izvor: Beta, Insajder