Poslanici utvrdili dnevni red, sutra obrazlaganje zakona

Skupština Srbije danas je posle nešto manje od šest sati utvrđivanja usvojila dnevni red prve sednice redovnog prolećnog zasedanja, na kojoj će biti razmatrane 32 tačke.

Prvo prolećno zasedanje Skupštine Srbije

Poslanici su prihvatili predloge predsednice parlamenta Maje Gojković dok je nešto manje od 200 predloga za dopunu dnevnog reda opozicije odbijeno.

Polemike o beogradskim izborima

Utvrđivanje dnevnog reda bilo je mirno, uz povremenu polemiku o izborima za odbornike Skupštine Beograda održanim u nedelju 4. marta.

Vladajuća većina i predsednica parlamenta Maja Gojković je na kritike opozicije iz redova Demokratske stranke i Nove stranke odgovarali ukazujući da im građani na izborima nisu ukazali poverenje.

Poslanička pitanja o ubistvu Ivanovića, beogradskim izborima, poslovima opozicije…

Kada je poslanik DS Balša Božović nazvao Vladu Srbije izdajničkom, zbog podrške koju je Srpska lista dala premijeru Kosova Ramušu Haradniju za formiranje kosovske vlade, Maja Gojković mu je rekla da je izborna kampanja prošla i da se uzdrži od takvih kvalifikacija i uvreda.

"Dobili ste reč da obrazložite i ubedite poslanike da glasaju za vaš predlog, a ne da ustanete i izgubite živce zbog izbornih rezultata i da počnete da vređate. Ne dolazi u obzir", rekla je Gojković Božoviću.

Isključivanje mikrofona

Do kraće polemike došlo je i sa poslanicom Nove stranke Marinikom Tepić koja je tražila da se u dnevni red uvrsti i izmena Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija, i navela da je fašizam i huškanje građana jedne na druge i "sva mržnja koju ovaj režim proizvodi".

Gojković je zbog tih reči Mariniki Tepić isključila mikrofon i rekla da u Srbiji nema fašizma i da ne vređa građane Srbije.

"Provera vaših stavova je bila je na izborima koji se nalaze iza nas. Niste dobili prelaznu ocenu i građani ne žele da vi vređate ovde državu koju predstavljate kao narodna poslanica", rekla je Gojković.

Skupština konstatovala mandat novoj poslanici 

Skupština Srbije konstatovala je danas poslanički mandate Sandri Božić sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje". Ona je pred poslanicima položila zakletvu.

Božić je na mesto poslanice došla umesto Vesne Rakonjac koja je otišla na funkciju direktorke Uprave za biomedicinu.

Tepić je odgovorila da nema potrebe da Maja Gojković komentariše u Skupštini Srbije beogradske izbore i ukazala da su poslanici u parlament izabrani na republičkim izborima, a ne lokalnim izborima za grad Beograd.

Poslanici će narednih dana, između ostalog,  razmatrati izmene zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, o policiji i o javnom redu i miru.

Predložene zakone ovlašćeni predstavnici obrazlagaće sutra.

Poslanike je danas zbog početka redovnog prolećnog zasedanja ispred Doma Narodne skupštine dočekala počasna garda, a sednica je počela intoniranjem himne "Bože pravde".

Izvor: Beta