Poslanici vlasti i opozicije u štrajku glađu isred Skupštine - svako iz svojih razloga

Po dva poslanika vlasti i opozicije su u štrajku ispred Doma Narodne skupštine - svako iz svojih razloga. 

Boško Obradović i Miladin Ševarlić na stepenicama Skupštine Srbije Foto: Srđan Ilić

Lider Dveri Boško Obradović objavio je na Tviteru da je ispred parlamenta započeo štrajk glađu. Nešto ranije sličan način protesta najavio je i poslanik Miladin Ševarlić koji je izabran na listi Dveri, ali nije član nijedne poslaničke grupe i to, kako je rekao, zbog nemogućnosti da pridobije poslanike u Skupštini Srbije da se raspravlja o povredana teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nepoštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Sa skupštinskog zasedanja potom su izašli i poslanici SNS Aleksandar Martinović i Sandra Božić koji su seli na stolice i najavili štrajk glađu zbog “nereagovanja institucija na napad na poslanika Marjana Rističevića”.

Ševarlić je na konferenciji za novinare u Skupštini rekao da su ga na taj zahtev navele dve jučerašnje izlave – jedna ambasadora Ruske Federacije koja je I garant sprovođenja Rezolucija 1244 da bi taj document trebao mnjati i druga, predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da će, ako sve ostane ovako, Kosovo dobiti nezavisnost na celoj svojoj teritoriji.

Ševarlić je potom seo na stepenice Doma Narodne skupštine, a nedugo potom, nakon što je na konferenciji za medije najavio da Dveri ne izlaze na izbore, njemu se pridružio i Boško Obradović.

“Upravo sam se pridružio prof. dr Miladinu Ševarliću u štrajku glađu ispred Doma Narodne skupštine! I verujem da neću biti jedini. Ne samo zbog očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, ali na prvom mestu zato. A onda i zbog kršenja Ustava, rušenja demokratije i odlaganja izbora”, napisao je Obradović na Tviteru.

Poslanik SNS-a Aleksandar Martinović izjavio je ispred Skupštine Srbije da je "vreme da tužilaštvo reaguje, da radi svoj posao i pokrene tužilačku istragu protiv Boška Obradovića i njegovog mentora Dragana Đilasa".

Martinović tvrdi da je lider Dveri u petak bacio na zemlju i pretukao poslanika Marjana Rističevića i naneo mu teške povrede, i da su to svi videli.

Ipak je dodao da je policija dobro uradila svoj posao i uhapsila nekoliko ljudi, ali da tužilaštvo mora reagovati jer zakon, kako je rekao, mora biti isti za sve, a ne da za Đilasa važe jedna pravila, a za građane druga..