Poslanicima "oduzeta reč" u Parlamentu do kraja izbora

Sednica Skupštine Srbije neće biti nastavljena do okončanja predsedničkih izbora, rekla je predsednica Parlamenta Maja Gojković na konferenciji za novinare.

Prvo prolećno zasedanje Skupštine Srbije

Ona je optužila opoziciju da je ne interesuje Parlament, niti rad Skupštine, i da su svojim izjavama nakon prekida sednice pokazali u šta bi se pretvorio rad Parlamenta tokom izborne kampanje.

„Stojim iza odluke da napravim pauzu jer je to dobro za stabilnost Srbije“, rekla je predsednica Parlamenta.

Ona je najavila da će sutra u 13.00 prilikom raspisivanja predsedničkih izbora saopštiti kada će sednica biti nastavljena. 

Maja Gojković se javnosti obratila pošto su poslanici opozicije kritikovali pauzu koju je dala u zasedanju posle utvrđivanja dnevnog reda, naslućujući ovakav rasplet.

Demokratska stranka je osudila prekid sednice uz ocenu da se radi o zloupotrebi Parlamenta zbog predstojećih izbora.

"DS predlaže da napravimo velike konsultacije s građanima i da svima iz vlasti damo veliku pauzu do aprila posle predsedničkih izbora", rekla je novinarima u parlamentu poslanica DS-a Gordana Čomić.

Predsednik Poslаničke grupe Dveri Boško Obrаdović je ocenio da je sednica prekinuta pod "smešnim izgovorom" i ocenio da je jedini razlog za to da se ne čuje glas opozicije o važnim temama koje muče građane Srbije. On je u skupštinskom holu naveo da je prekidanje sednice uvod u izbornu krađu i stvaranje mogućnosti da u kampanji postoji samo lider SNS-a Aleksandar Vučić.

Šef Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević izjavio je danas da sednica nije prekinuta, već da je napravljena pauza, ali nije precizirao do kada će ona trajati.

Milićević je rekao novinarima u Skupštini da će razgovori zbog kojih je određena pauza biti nastavljeni i narednih dana.

Protestovali su i poslanici Socijaldemokratske stranke, ocenjujući da će pauza trajati sve dok se ne završe predsednički izbori.

Šef Poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović negodovao je što je prekinuta sednica i ocenio da na taj način vlast pokazuje da očigleno ne želi da čuje šta opozicija želi da kaže. Poslanik Nove stranke Zoran Živković smatra da je prekidanje sednice degradacija institucija.

Poslanička grupa Nova Srbija - Pokret za spas Srbije, koju čine tri bivša poslanika DSS-a, dva poslanika Nove Srbije i bivša poslanica SPS-a Dijana Vukomanović ocenila je da prekid pokazuje da vlast zloupotrebljava Skupštinu Srbije i urušava institucije.  Lider Liberalno-demorkatske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je današnji prekid sednice predstavljao šamar poslanicima zbog potreba vlasti u vezi s predstojećim izborima.

Na dnevnom redu ove, prve, sednice redovnog prolećnog zasedanja je potvrđivanje više predloga bilateralnih sporazuma, ali i usvajanje ostavke Saše Jankovića na mesto zaštitnika građana.

Izvor: Beta, Insajder

Martinović: Nastavak kada Maja Gojković bude smatrala da je potrebno

Šef Poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović odbacio je kritike opozicije, istakavši da će aktuelno zasedanje biti nastavljeno, ali nije precizirao kada će to biti.

Martinović je novinarima u Parlamentu, pre obraćanja Maje Gojković, rekao da je predsednica dala pauzu u skladu s Poslovnikom i Ustavom i da će Skupština nastaviti rad kada budu završene konsultacije, ali nije precizirao kada će to biti.

"Pauzu će da prekine Maja Gojković onda kada smatra da je to potrebno", rekao je Martinović.

Martinović je naveo i da prethodno nije bilo "nikakvog državnog udara niti diktature" vlasti, kako su to tvrdili pojedini poslanici opozicije.

"Opozicija je pokušala da baci ljagu na Gojkovićevu i celu Skupštinu", rekao je Martinović.

Beta