Posle četiri meseca suđenja, već zakazano izricanje presude Belivuku i ostalim optuženima za pomaganje u ubistvu

Za nešto više od četiri meseca od početka suđenja optuženima za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića izrešetanog na tramvajskim šinama u centru Beograda, Viši sud u Beogradu za 11. maj zakazao je izricanje prvostepene presude. Tužilac je prethodno u završnoj reči predložio sudu da optužene Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Mirka Kojića osudi na zatvorske kazne ne manje od 10 godina, dok je odbrana zatražila oslobađajuće presude tvrdeći da ne postoji nijedan dokaz da su umešani u ubistvo.

Podsetimo, u centru Beograda 30. januara nađeno je telo muškarca s prostrelnom ranom na glavi. Njega je u sedam sati ujutro ubica čekao ispred ulaza u zgradu u ulici 27.marta.

Dva dana nakon ubistva 2. februara prošle godine policija je saopštila da je uhapšen V.B. zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio teško ubistvo.

Uskoro se saznalo da je uhapšeni ustvari Veljko Belivuk koji je javnosti postao poznat nakon video snimka brutalnog prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan ispred prostorija kluba, a koji je prethodno osuđivan za nanošenje teških telesnih povreda.

Istraga za ubistvo Miloševića prvo je vođena protiv Veljka Belivuka ali je ubrzo nakon toga Više javno tužilaštvo saopštilo da je optužnica protiv Belivuka i još dvojice podignuta za pomaganje u ubistvu.

Ubistvo pripremano najmanje četiri meseca

Kako se vidi u optužnici Višeg tužilaštva, koju je Insajder dobio na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, ovo ubistvo je planirano najmanje četiri meseca.

Miljković i Kojić, kako se navodi, prvo su kupili zeleni automobil bez registarskih tablica, prevezli ga do Beograda i čuvali na neutvrđenom mestu. Dan pre ubistva, 29. januara Veljko Belivuk, prema navodima optužnice, ukrao je s jednog automobila i na zeleno vozilo stavio ukradene tablice. To, kako se navodi, potvrđuju biološki tragovi pronađeni na automobilu koji je korišćen za dolazak i bekstvo sa lica mesta ubice Miloševića.

Veljko Belivuk u svojoj odbrani u javnom tužilaštvu negirao je sve tačke koje mu se stavljaju na teret.

Što se tiče dana pre ubistva, kada tužilaštvo sumnja da su tablice i ukradene, Veljko Belivuk je naveo da se ne može setiti gde je tada bio i šta je radio.

Na sam dan ubistva, 30. januara, Belivuk je izjavio da je ujutru bio u stanu da bi oko 12 časova otišao do stadiona FK Partizan na sastanak sa generalnim direktortom ovog kluba Milošem Vazurom.

On je ponovio da nije ubio Miloševića i rekao da mu nije poznato ko bi to mogao da bude i zbog čega.

Iznoseći odbranu, Belivuk je dodao da ne može da objasni odakle njegovi tragovi na na tablicama automobila koji je prilikom ubistva Miloševića koristio ubica.

Drugooptuženi Miljković Marko pred zamenikom javnog tužioca, ali kasnije pred sudom branio se ćutanjem, dok se trećeoptuženi Kojić nalazi u bekstvu.

Početak suđenja uz poljupce i pozdrave okupljenima

Sredinom januara, na početku otvorenog dela suđenja, Belivuk i Miljković došli su iz pritvora, a njih dvojicu je u holu Suda čekala grupa ljudi među kojima su i članovi grupe osuđivanog kriminalca Aleksandra Stankovića koji je ubijen u mafijaškom obračunu čiji je Belivuk, po sopstvenom priznanju, bio dobar prijatelj.

Belivuk i Miljković su okupljene pozdravili slanjem poljubaca i vidno raspoloženi ušli u sudnicu.

U toku suđenja pregledani su i video snimci sa nadzornih kamera koje su snimile ubistvo Miloševića, saslušani su svedoci ali je najviše polemike bilo je oko dela pronađenih tragova.

Naime, za jedan od ključnih dokaza tužilaštva protiv Belivuka, na osnovu kog advokati tvrde da je Belivuk i odmah nakon ubistva uhapše, veštakinja tvrdi da ustvari ne pripada njemu.

Veštakinja je tada objasnila da je dokaz pogrešno tumačen, da taj DNK pripada nepoznatoj osobi i da među analiziranim tragovima iz ulice 27. marta gde je ubistvo izvršeno, nema Belivukovih.

Nakon današnjih završnih reči, Viši sud u Beogradu optuženima je zakazao izricanje prvostepene presude za 11. maj.

Izvor: Insajder