Posle pucnjave u školskom dvorištu u Donjoj Brnjici kod Prištine, Srbi traže zaštitu policije i Kfora

U selu Donja Brnjica kod Prištine, dvojica za sada nepoznatih napadača, repetirala su sinoć pištolj, a potom i pucala u dvorištu škole u kom su sedela deca, prenosi Kossev. RTS navodi da su stanovnici ovog sela zatražili zaštitu od policije i KFOR-a.

Sedmoro mladih srpske nacionalnosti, navode da su napadači bili Albanci. Napadač je najpre repetirao pištolj, a nakon što su deca počela da beže, i pucao za njima, piše Kossev.

U izjavi za KoSSev portparol Kosovske policije Daut Haradinaj ponovio je danas ono što je navedeno jutros i u 24-časovnom izveštaju: „Dva muškarca, svedoka, prijavila su da dok su se nalazili u školskom dvorištu, jedan od dva nepoznata osumnjičena muškarca, posle sukobljavanja i u toku udaljavanja, pucao je iz vatrenog oružja(u nepoznatom pravcu). Na licu mesta je pronađena jedna čaura koja je zaplenjena. Slučaj se istražuje“.

RTS prenosi da su Srbi iz multietničkog sela Donja Brnjica poručili da su zabrinuti i da traže zaštitu od policije i Kfora.

Zlatko Miladinović rekao je novinarima da su se okupili u centru sela nakon incidenta, da su zabrinuti pre svega za njihovu decu i imovinu.

"Ovo je situaciju gde treba da se stane na kraj ovome. Iza ovoga stoji neko, ovo nije prvi put, pre tri noći sličan slučaj, samo što imamo sreću da se sve završilo kako treba", rekao je Miladinović.

Apelovao je na Kfor, policiju i predstavnike Srba da sednu za stolom i pričaju ističući da ovdašnji Srbi odavde nemaju gde.

"Molimo Kfor, Unmik policiju i naše predstavnike da u što kraćem roku sednu za sto, razgovaraju, mi odavde ne idemo", poručio je Miladinović.

Mladen Đošić iz Donje Brnjice rekao je da se incident dogodio oko 19.30 časova i da su videli decu kako beže, nakon čega su se okupili oko crkve i roditelji i deca odakle su pozvali policiju.

"U strahu smo kako će biti dalje. To se dogodilo u školskom dvorištu, uperili su pištolj, opalili su metak, našli su čauru. Ono što je najvažnije je bezbednost dece. Uplašeni smo svi, najgore što može da nam se desi da moramo organizovati straže kako bni čuvali decu i imanja zbog bezbednosti", rekao je Đošić.

Đurić: Hitno identifikovati i uhapsiti napadače

Direktor kancelarije za Kosovo I Metohiju, Marko Đurić, zatražio je hitno identifikovanje i hapšenje napadača.

U saopštenju za štampu večerašnji incident nazvao je kukavičkim napadom kojim je napadač doveo u opasnost ljudske živote.

“Bezbednost dece, koje god nacionalnosti ona bila, mora biti stvar opšteg konsenzusa i minimalne saglasnosti, jer kako možemo da radimo na pomirenju i stvaranju stabilnog i bezbednog okruženja na Kosovu i Metohiji dok postoje ljudi koji smatraju da mogu nekažnjeno da deci prete pištoljima”, navodi se u saopštenju.

Upozorava da incidenti ove vrste mogu imati nesagledive posledice i izazvati nekontrolisane reakcije, imajući u vidu prirodu ranijih napada.

“Postoje snimci ovog napada i smatram da ne može biti nikakvog opravdanja za sporost ili nereagovanje policije”, zaključuje Đurić.

Izvor: Kossev; RTS;