Posle Samita u Berlinu, svi na početnim pozicijama po pitanju Kosova, novi susret početkom jula u Parizu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je ukidanje taksi bio jedini zahtev Srbije na današnjem sastanku u Berlinu, ali da su “neki smatrali da je od dijaloga važnije da one ostanu na snazi”. S druge strane, predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj izjavili su da je njihov “jedini zahtev bilo priznanje Kosova”. Na Samitu u Berlinu nikakav dogovor između Srbije i Kosova nije postignut, ali je Vučić najavio da će se pre nastavka Berlinskog procesa, početkom jula organizovati još jedan sastanak, ovog puta u Parizu.

Srbija, Kosovo

“Mi smo danas mogli da vidimo u najiskrenijoj formi ko kakav odnos ima prema Srbiji i KiM. Srbija je imala samo uslov da se takse ukinu, takse koje svi iz Evrope smatraju necivilizacijskim, ali su neki smatrali da je od dijaloga važnije da ostanu takse”, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka.

Vučić je izjavio i da je “sve video u jednom danu”, kao i da su on i premijerka Ana Brnabić od svih predstavnika govorili najkraće, ali “veoma ozbiljno”. 

Na sastanku se nije glasalo o Nacrtu deklaracije za ubrzanje pregovora

Ranije danas, mediji su preneli da je objavljen Nacrt deklaracije za ubrzanje pregovora Kosova i Srbije koji je trebalo da bude usvojen na sastanku. U njemu se, kako je navedeno, ukazuje na važnost dogovora o potpunoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije za stabilnost regiona i njihovu evropsku perspektivu.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše objave medija da se na sastanku usvaja Nacrt deklaracije, Vučić je rekao da nikakvog glasanja ni o čemu nije bilo.

“Ne znam s čim će izaći Merkel i Makron, ali mi nismo glasali ni o čemu. Zaključak je da nastavljamo razgovor, posredstvom Francuske i Nemačke, da nađemo način kako da dođemo do rešenja”, rekao je Vučić.

“Ono što je suština, to je da ćemo pre nastavka Berlinskog procesa, u Parizu imati novi sastanak na kome ćemo ponovo razgovarati o situaciji na Kosovu. Sastanak će biti prvog ili drugog jula, kada prođe mesec dana od evropskih izbora. Nadam se da će ovaj implus odgovornosti koji su dali Merkel, Makron i Mogerini dati stabilnost za ta dva meseca”, naveo je Vučić.

Tači i Haradinaj nakon sastanka: Priznanje Kosova uslov za pomirenje u regionu

Predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj na današnjem sastanku u Berlinu tražili su priznanje nezavisnosti Kosova, navodi se u njihovim govorima koje su objavili na svojim Fejsbuk profilima.

“Pomirenje će biti nemoguće za onoliko vremena za koliko Srbija i BiH ne budu priznale nezavisnost Kosova. Nemačka i Francuska imaju mogućnost i liderstvo za podsticaj na tako smele odluke”, napisao je predsednik Kosova Hašim Tači na Fejsbuku posle razgovora u Berlinu.

On je ponovio da bi Evropska unija trebalo da donese odluku o liberalizaciji viza za građane Kosova, jer je “Kosovo nepravedno ostala jedina izolovana zemlja u Evropi”.

Zajednička fotografija učesnika Samita lidera u Berlinu / Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj takođe je na današnjem Samitu u Berlinu zatražio priznanje Kosova u sadašnjim granicama.

“Bez obostranog priznanja i poštovanja ne može biti progresa. Tada na primer neće biti potrebe za trgovinskim barijerama ni sa jedne strane. Ponovno sagledavanje granica omogućiće novi talas etničkih podela i možda i početak nasilja. Mi imamo potrebe za jedinstvom, ne za podelama. Imamo potrebe da otvorimo naše granice, a ne da stvorimo nove”, smatra Haradinaj.

Današnji Samit lidera u Berlinu organizovala je nemačka kancelarka Angela Merkel zajedno s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, kako bi se razgovaralo o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, stabilnosti u regionu, ali i kako da se oživi dijalog Beograda i Prištine, koji je nakon što je Priština krajem prošle godine uvela takse od 100 odsto na srpske proizvode u blokadi.

Pored predsednika i premijerke Srbije skupu su prisustvovali lideri Crne Gore, BiH, Albanije, Severne Makedonije, predstavnici vlasti u Prištini, kao i premijeri Hrvatske i Slovenije i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

S Mogerini su nešto ranije danas sastanak imali i predsednik Vučić i predsednik Tači.

Izvor: Beta, Insajder