Posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost prikazana fotografija tela sa odsečenom glavom za koje se veruje da je žrtva Belivukove grupe

Fotografija nagog muškarca sa specifičnim tetovažama, fotografija obezglavljenog tela i fotografija glave uz prikrivanje identiteta prikazane su večeras nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojem je jedna od tema bila borba protiv organizovanog kriminala. Fotografije žrtve i arsenala oružja predstavljene su kao manji deo dokaza prikupljenih protiv grupe Veljka Belivuka. Kako je rečeno, video snimci i drugi prikupljeni dokazi neće biti više prikazivani iz obzira prema porodicama žrtava. Odluka da se manji deo ipak prikaže doneta je zbog onih koji su, kako je rekao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, već počeli da mašu bakljama. 

Ana Brnabić; Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Foto: Srđan Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvo je naveo da će biti prikazane fotografije dva lica, uz prikrivanje njihovog identiteta.

„Nismo doneli odluku da pustimo snimke izvršenja dela. Takođe imamo snimke gde su lica sasvim prepoznatljiva i to smo sklonili i sakrili. Videćete dva lica likvidirana na jedan brutalan monstruozan način“, rekao je Vučić a zatim prepustio reč ministru unutrašnjih poslova uz konstataciju da je reč o operativnim podacima koje on ne može da komentariše.

„Molimo vas da u narednih 30-tak sekundi pomerite bar decu. Ovo ne treba da vide oni najdraži, ali ovo je zastrašujuća istina. Ovo moramo da pustimo zbog onih koji su već počeli da mašu balkaljama, zbog onih koji tvrde da je ovo navijački obračun, da ima veze sa politikom, zbog onih koji hoće da unize svoju državu glupošću i mržnjom“, rekao je ministar Vulin pre pokazivanja fotografija.

On je rekao da su se dugo lomili da li da prikažu snimke, da je odluka doneta uz poštovanje zakona i uz konsultaciju sa tužilaštvom.

I predsednik i ministar su više puta naglasili da je reč o jednom malom delu dokaza prikupljenih protiv grupe Veljka Belivuka.

Predsednik Srbije je rekao da je istraga proširena na četiri ubistva, ali i da imaju nadležne institucije imaju informacije o više ubistava i, kako je rekao, u skladu sa zakonom i u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, u toku je potraga za dokazima. U narednom periodu mogla da budu rasvetljena ubistva nekih javnosti poznati osoba, dodao je.

„Rat između dva klana, Zvicera i Bojovića je dostigao najgore moguće razmere gde su ljudi na monstruozan način ubijani“, rekao je Vučić.

Kriminalna grupa prikupljala podatke o operativcima BIA i MUP-a

U okviru akcije protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koja nosi kodni naziv „Otimač“, prikupljeni su nedvosmisleni dokazi što pokazuje i činjenica da im je produžen pritvor, rekao je ministar Vulin.

Predsednik Srbije zahvalio se pripadnicima MUP-a i BIA-a, koji su i sami bili u opasnosti. On je rekao da su kod pripadnika Belivukove grupe otkrivene fotografije operativaca MUP-a i BIA.

Na fotografijama su imali obeležena lica onih koje su, kako je rekao, smatrali neprijateljima i progoniteljima.

„To nije niko od nas, nisu čelnici MUP, BIA, već operativci koji su se borili protiv njih i na kraju uspeli“, rekao je Vučić i dodao: „Tek sada shvatamo da su svoje živote u pravom smislu rizikovali. Mislim da kada su oni to videli kroz video materijal da su i oni shvatili koliko su bili blizu svog kraja“.

Predsednik je rekao i da je Srbija u ovoj akciji „od prijatelja“ dobila tehniku koja je korišćena prvi put i koja će pomoći u prikupljanju dodatnih dokaza protiv ove i drugih kriminalnih grupa.

Na pitanje o vezama sekretara Vlade Novaka Nedića sa grupom Veljka Belivuka, predsednik Vučić je rekao da njegov bliski saradnik godinama nije na bilo kojoj tribini.

„Da li je u početku želeo da bude neko u Partizanu, nema nikakve sumnje. A ko to prilikom dolaska na vlast u bilo kojoj vlasti nije činio, pa mu očigledno nije prošlo za rukom“, rekao je Vučić.

Odgovaraće svako za koga budu postojali dokazi bilo da se zove, kako je rekao, Novak Nedić, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin ili Aleksandar Vučić.

Pale dve kriminalne grupe, a uskoro i oni koji bi da zauzmu njihovo mesto

Vučić je rekao da je Srbija u prethodnom period uspela da se obračuna sa dve kriminalne grupe, ali da već postoje oni koji misle da mogu da zauzmu njihovo mesto.

„Mogu samo da im kažem da će ubrzo biti rastureni i smešteni iza rešetaka”, rekao je predsednik Srbije. 


„Zaplenili smo 21 cev i to je veći deo dugih cevi, koje su skupe izrade. Ima i snajperskih pušaka i optičkih nišana“, rekao je on.On je rekao i da su nadležni juče u rejonu Šapca i Loznice zaplenili još jedan arsenal oružja, a još se utvrđuje za koje je namene trebalo da posluži i ko je sve povezan sa tim oružjem.

Podsetimo, Vučić je ranije najavio da će nakon sednice biti prikazani snimci koji će pokazati brutalnost Belivukove organizovane kriminalne grupe, ističući da će „ceo svet će biti šokiran kada budu videli s kim smo imali posla”.

Nakon ove njegove izjave porodice nekih od nestalih molili da se snimci brutalnih ubistava ne puštaju.

Veljko Belivuk, Marko Miljković i ostali pripadnici kriminalne grupe uhapšeni su početkom februara zbog sumnje da su počinili najmanje tri ubistva, o čijim svirepim detaljima mediji danima prenose saznanja pozivajući se na izvore iz istrage. Sumnjiče se i za trgovinu drogom i posedovanje oružja.

Viši sud u Beogradu juče je produžio pritvor do trideset dana članovima Belivukove kriminalne grupe.

Vulin: Nelegalno prisluškivano 1.572 razgovora Vučića i njegove porodice 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je završen postupak prikupljanja informacija za zloupotrebu u sistemu oko nelegalnog prisluškivanja predsednika i da su nađeni „nesporni dokazi da je Aleksandru Vučiću i članovima njegove porodice nelegalno prisluškivano 1.572 telefonskih razgovora”.

Vulin je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, izjavio da su sve informacije o prisluškivanju predsednika Vučića, njegovog oca Anđelka i sina Danila predate Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje vodi predistražni postupak.

„Kao takva su evidentirana i notirana (prisluškivanja) bez ikakvog pravnog i policijskog osnova. Oni (snimci) su bili skidani i nošeni pojedinim visokim funkcionerima MUP-a”, rekao je Vulin i dodao da je u pitanju „privatna komunikacija” i da nije bilo „nijednog inkriminišućeg razgovora”.

On je rekao da je „MUP završio svoj posao”, i da je izvestan broj pripadnika MUP-a stavljen na poligraf i da su „svi pali na pitanju u vezi sa za nelegalnim prisluškivanjem Vučića”.

Izvor: Insajder